Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İşkur'un eğittiği kömürcüyü, demirciyi ne yapayım ben!

Elini taşın altına koyup, daha çok insanı istihdam etmek için birbiri ardına tekstil fabrikaları açan Aynur Bektaş'tan duymuştum.
İstihdam etmek üzere tekstilde eğitilmiş işçi arıyor ama yok. İşkur'dan faydalanmak istiyor ama faydalanamıyor.
Neden? Çünkü eğitilmemiş işçi yok! İşkur 1800 kişiye mesleki eğitim kursu vermiş ve bu mesleki eğitim alanlar 2 yıl geçmeden başka bir eğitim alamıyorlar. Yani işe uygun eğitim almadıkları için işsiz kalmaya devam ediyorlar!
Hiçbir işçi bu aldığı eğitimle Bektaş'ın işine yaramıyor. Yeni işe göre eğitilmeleri şart.
Bektaş diyor ki, onların eğittiği demirciyi, kömürcüyü işe alamam ki. İstihdam garantisi veriyorum ama İş Kur eğitim veremiyor.
Bektaş'tan bunu dinleyince inanamamıştım. Prosedür böyleymiş ve kimse de bunu sorgulamıyormuş. Düşünsenize eğitim verenlerle, nitelikli işçi arayanlar bir birinden bihaber!
Olacak iş mi bu!

İşe yarayacak bir proje!
Ne kadar acıklı bir durum. Bir Türkiye klasiği aslında. İşsizlik ülkenin en büyük sorunu ama işe uygun nitelikli eleman olmadığı için çile çeken fabrikalar, işyerleri de bu ülkede ne yazık ki.
Dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan aldığım bir mektup, nihayet bu konuda somut bir adımın atıldığını gösteriyor. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da daha önce sözünü etmişti bu projeden.
En sonunda mesleki eğitimde yeni bir model için İşkur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Milli Eğitim bakanlıkları, TOBB, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bir araya gelmeyi başarmış.
Amaç niteliksiz ya da çok düşük nitelikli işçilere işe uygun bilgi ve beceriyi kazandırmak. Bunun içinde Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri açılacakmış ve ilk etapta pilot seçilen 19 ildeki oda ve borsalarla temasa geçilerek doğru iş kollarına uygun eğitimler verilecekmiş.
Hisarcıklıoğlu yılda 200 bin, 5 yılda 1 milyon kişinin bu sayede iş bulmasını hedeflediklerini anlatıyor.
Düşünün Aynur Bektaş şu sıralar Kırıkkale'de bir yatırım yapıyor. Bektaş'ı buraya Belediye ve Kaymakamlık davet etmiş, bina da vermişler. Makineleri koyup hemen başlayabilecek ve 750 kişiyi anında istihdam edecek. Ama gelin görün ki istediği niteliklere sahip eleman yok. İşkur'da başka eğitim almış işçilerin yeniden bu işe uygun eğitim alması mümkün değil. Olacak şey değil yani.
O nedenle sanıyorum bu proje Türkiye'nin önünü açacak ve hakikaten kangrene dönüşmüş işsizliği rakamlara yansıyacak oranda düşürecek.

***
Not: Yıllık iznimin bir bölümünü kullanacağımdan yazılarıma bir hafta ara veriyorum. Esen kalın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA