Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Satın aldığı ilk 777 ile bugün Seattle'dan havalanan THY'yi Boeing yere göğe koyamadı!

Dünyanın önde gelen uçak şirketi Amerikalı Boeing, kendi evinde yani Seattle'da, krizde geri adım atmayarak ve bilakis yeni siparişler vererek kendilerine yardımcı olan Türk Hava Yolları'nı (THY) yere göğe koyamadı.
THY'nin siparişini verdiği 12 adet Boeing 777'lerden ilkinin teslim edilmesi nedeniyle düzenlenen gala yemeğinde Boeing Başkan Yardımcısı Marlin Dailey "Bu krizde siparişlerinde geri adım atmayarak THY bize çok yardımcı oldu. THY durmadı. Bundan sonra ilişkilerimizin daha da gelişmesini bekliyoruz" sözleriyle övgüsünü dile getirdi.


Krizin bize hediyesi!
Liste fiyatı 210 milyon dolar olan 777'lerden THY 12 tane satın aldı, ancak THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bu liste fiyatının kendileri için geçerli olmadığını söyleyerek, Boeing'den ciddi indirimler aldıklarının altını çizdi ve ekledi: "Bu uçaklar krizin bize hediyesi!"
Topçu, yeni uçaklarda Business Class kalitesini yükselttiklerini, ekonomi ile Business Class arasında yeni bir sınıf oluşturduklarını ve ismini de Comfort Class olarak belirlediklerini anlattı.
THY'nin yeni Boeing 777'sinde 28 koltuk tamamen yatak haline gelen Business Class'tan ve 63 koltuk da Comfort Class'tan oluşuyor.

İlk uçuş nereye?
THY'nin ilk 777 uçağı, İstanbul'a vardıktan sonra Washington ve Uzakdoğu hattında çalışacak. 2011 yılının ağustos ayına kadar kalan 7'sinin de teslimi yapılınca bu uçakla uçulacak destinasyonlar arasında Sao Paulo'yu da katacak.
Kuşkusuz THY'nin büyüme planı 777 ile sınırlı değil. Şirketin asıl hedeflerinden biri yeni jenerasyon, geniş gövdeli uçaklar. Bu nedenle hem Boeing'den 747 için hem de Airbus'tan 380 için teklif alan THY'nin bu yılın sonuna kadar kararını vereceğini de Seattle'daki toplantıda Hamdi Topçu'dan öğreniyoruz.
Hamdi Topçu, THY'nin filosunda bulunan ikisi kiralık 9 tane 340'ları da en kısa zamanda filodan çıkaracaklarını belirtiyor ve "8 yıldır hep kâr eden bir şirketiz. 2009 yılını dünya sivil havacılık 5 milyar dolar kayıpla kapatırken dahi biz karla kapattık.
2006'da halka arzdan hisse alanlar 4 kata yakın bir kazanca sahip oldu.
2009'da net kârımız 370 milyon doları buldu. Kârlılıkta dünya 6'ncısıyız" diyor. Topçu, Bosna'da bir hava yolu şirketinin yüzde 49'unu satın alan THY'nin Tanzanya'da bir şirkete ortak olmayı ya da şirket kurmayı düşündüğünü anlatıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA