Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Engelli ve engelsizi kaynaştıran kampanya!

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün kabul salonu yine engelli çocukları ağırladı. Sadece engelli çoçukları değil aslında, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ ve Kuzey Kıbrıs'ın First Ladyleri de kampanyayı desteklemek için Köşk'teydi dün.
First Lady Hayrünnisa Gül'ün hamiliğinde iki yıl önce başlayan 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının sonuçlarına rakamsal bakarak bile büyük ilerlemeyi görmek mümkün.
Türkiye'de 2009 yılında 150 bin engelli çocuk eğitim görüyormuş, oysa şimdi 316 bin engelli çocuk eğitim görmeye başlamış. Hayrünnisa Gül, rakamlardan söz ederken, 'Her rakamın arkasında mutlu, onurlu bir hayat yakalamış bir engelli var' diyerek rakamlara sırf rakam olarak bakmanın anlamsızlığını da anlatıyor aslında.
Hayırsever vatandaşların bağışlarıyla kampanya döneminde 44 okul ve 1316 özel eğitim sınıfı yapılmış. Şimdi bundan sonraki en büyük amaç 'Kaynaşmalı Eğitimin' yaygınlaştırılması.
Gül, böylece çocukların küçük yaşta farklılıkları kabul etmeyi, hoş görüyü ve diyaloğu öğreneceğine inanıyor. Kaynaşmalı eğitimde valilerin yanı sıra eşlerinin de büyük çaba gösterdiğini öğrenmek beni mutlu ediyor.
Engelli ve engelsiz öğrencilerin birlikte eğitim görmesi çok önemli gerçekten ve o kadar az ki bunun örneği.
Özel okullardan biri olan Enka'da bir arkadaşımın otistik oğlu okuyor ama bu o kadar kolay bir süreç değil. Herkes arkadaşım kadar şanslı da değil, varını yoğunu oğluna harcayan arkadaşım bir öğretmen de tutmuş ve onunla birlikte gönderiyor. Ha bu arada çocuk harikalar yaratıyor ve törenlerde en çok o alkış alıyor.
Diyeceğim kaynaştırma eğitim hakikaten çok önemli ve bence devlet okullarının yanı sıra özel okullar da bu konuda somut adımlar atmalı.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 92 bin öğrencinin kaynaştırma eğitiminden faydalandığını anlattı. Düşünün geçen yıl 35 bin öğrenci her gün evlerinden alınıp, okula götürülmüş ve eğitim sonrası tekrar eve getirilmiş ve böylece eğitime devam oranı yüzde 85'lere çıkmış. Görme engelli AK Parti Milletvekili Lokman Ayva'nın konuşmasından her zaman çok etkileniyorum. Yine öyle oldu. Köşk'te verilen resepsiyon öncesi yapılan programda konuşurken, 'Birlikte okumamıza engel yok. Birbirimizden ayrılacak gerekçeler üretmeyelim' dedi. Bu ülkenin sadece engelliler konusunda değil her konuda ayrışmaya değil, birlikte olmaya ihtiyacı var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA