Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Fabrikasını açmadan Belçika'ya balık satan girişimcinin öyküsü!

Belki sık sık sahaya inip, fabrikaları dolaştığımdan, sanayicilerle sohbet edip heyecanlarına tanık olduğumdan, içinde kriz kelimesi geçen cümleler kuramıyorum.
Öyle girişimcilerle tanışıyorum ki sıfır ithalatla katma değer yaratan müthiş yatırımları Anadolu'da hayata geçiriyor ve söz etmek istedikleri tek konu önümüzdeki yıllarda hangi yeni yatırımlara daha girişecekleri oluyor.
İşte heyecanına şapka çıkardığım son örnek Ali Şahin. Türkiye'nin en modern alabalık tesisini, dönüp memleketi Malatya'da kuran ve hem barajlarda balık üretmeye hem de bu balıkları son derece modern tekniklerle işlemeye başlayan bir girişimci. Ayrıca daha tesisi açmadan Belçika'nın 113 yıllık bir balıkçısıyla 90 ton füme anlaşması yapmayı başaracak kadar da sıkı bir pazarlamacı.
7 ilinde alabalık yetiştirilen Türkiye'nin Avrupa'da alabalık üretiminde birinci sıraya yerleştiğini Şahin'den öğrendim.
Avrupa Birliği'nin kendi nehirlerinde metal atıkların çok yoğunlaştığı gerekçesiyle balık üretmeme kararı için "İşte bu karar bizi çok cesaretlendirdi" diyor. Üstüne bir de son dönemde devletin su ürünlerine verdiği teşviklerin cazibesi de eklenince bu alana yatırım yapan işadamlarının sayısı da artmış.
Hakikaten de çok cesaretli, müthiş bir girişimci ruha sahip işadamıyla tanıştığımı daha tesisi dolaşırken anlıyorum. Kendimizi bir anda eksi 40'lardaki şoklama odalarında, sonra oda sıcaklığında, ardından eksi 20'lerde bulup, alabalığın fileto haline gelene kadar geçtiği bütün süreçleri tek tek dinliyoruz. O an Ali Şahin'in dededen beri balık işiyle ilgili olduğu tahmininden bulunuyorum. Anlatırken öylesine hakim balık işleme işine. Oysa Şahin daha birkaç yıl öncesine kadar Arnavutluk'a en çok ihracat yapan işadamlarından biriydi. O nedenle de DEİK'te iki dönem Güneydoğu Avrupa İş Konseyi'nde başkan yardımcılığı yapıyordu. Ancak ne zaman ki balık işine girmeye karar verdi ve Alima adıyla yeni bir şirket ve Malatya'da da ilk etapta 15 milyon lira yatırımla entegre bir tesis kurdu ihracat işlerini de oğluna bıraktı ve yeni bir maceraya yelken açtı.
Peki Ali Şahin'le Alima Su Ürünleri İşletmesi'ni dolaşırken neler öğrendim?
Alima tesislerinde öyle bir füme makinesi var ki yaklaşık 120 balığı temizleyip fileto haline getirmesi sadece 1 dakika alıyor. Türkiye'deki balık sektörü Avrupa pazarına çalışıyor.
Balık çiftliklerinin sayısı son zamanlarda hızla artıyor. Geçtiğimiz günlerde terör olayları ile gündeme gelen Maraş-Elbistan bölgesinde Nurhak dağından gelen suyun döküldüğü yerlerde sadece Şahin'in yetiştirdiği alabalık yavrusu 30 milyon adet. Şahin, Fırat Nehri'nin boşa akmasını istemeyenlerden. Arguvan havzasında, Keban Barajı üzerinde, Tunceli'de Munzur'un döküldüğü Uzunçayır'da toplam 12 bin ton alabalık yetiştirmeye başlamış.
Ali Şahin, su ürünleri sektörünün önünün çok açık olduğunu, balık yetiştirmeye 1 tonla bile başlanabileceğini söyleyip girişimcileri teşvik etmeye çalışıyor. Fırat havzasında yer alan Malatya'nın hedefi 2015 yılında 20 bin ton alabalık yetiştirmek. Şahin, sadece kendi tesislerinden Avrupa'ya 5 yıl içinde yaklaşık 16 milyon euroluk bir ihracatın önünün çok açık olduğunu söylüyor.
Size Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde karşıma çıkan hem çevreciliği hem de son derece modern yapısıyla dikkatimi çeken Alima'nın ve Ali Şahin'in ilginç girişimcilik hikayesinden bir kesit sundum. Özetle her yerden müthiş girirşimci öyküleri duymaya devam ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA