Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

2 milyar $ ciroya koşan şirketin sırrı

Bir yıl kadar önce Türkiye'de ilk kez perakendede yerli bir markanın 1 milyar dolarlık ciro sınırını aştığı bir şehir efsanesi gibi dolaşıyordu. Çok sürmedi bu şirketin yani LC Waikiki'nin kurucularından Vahap Küçük ile hafta sonu söyleşisi yaptım.
Kendi markalarıyla mağaza açmaya başladıkları son 10 yılda herkesi şaşırtan bu başarının sebeplerini sorduğumda Vahap Küçük bana çok ilginç bir cevap vermdi o gün:
'Bambu ağacını bilir misiniz? Çin'de yetişir. Köylü tohumu diker. İlk yıl gübresini, suyunu verir. Ama ağaç toprak altındadır, yeşermez bile. İkinci yıl yine köylü suyunu, gübresini verir. 3'üncü yıl, 4'üncü yıl sular, gübreler. Nihayet 5'inci yıl bambu filizlenir ve aynı yıl 27 metreye uzar! İşte ben LC Waikiki'yi bu ağaca benzetirim. Durup dururken olmadı, 15 yıllık emek var arkasında."
Ne zaman LC Waikiki ile ilgili yeni bir başarı öyküsü duysam hep Küçük'ün anlattığı bu hikaye gelir aklıma. Son olarak Vahap Küçük'le Malatya'da karşılaştık. Büyük bir çoğunluğunu kimseye duyurmadan yaptıkları hayır işlerinden bu kez kamuoyuyla paylaşılan bir yenisi için gelmişti Malatya'ya.
Kayısı bahçelerinin de olduğu Sürgü'de en sevdiği restorana götürdü bizi ve burada yaptığımız sohbette öğrendik ki, LC Waikiki bu yıl 2 milyar dolar ciro yapacak.
2010 yılında 1.5 milyar dolar ciro yapan perakendenin önde gelen markası, H&M gibi önemli bir rakibin gelip de mağaza açtığı Bayrampaşa Forum'da aynı yıl yüzde 40 büyümeyi başarmıştı. Yani hiçbir şey tesadüf değil. H&M gibi bir markanın piyasayı alt üst edeceğini herkes beklemişti ama başta fiyat olmak üzere pek çok konuda LC Waikiki geçit vermemişti anlaşılan.

Öğrenci bursuna 35 milyon lira!
Kârlılık da önemli kuşkusuz. Vahap Küçük'ten, kârlılığın yüzde 22'lerde olduğunu öğreniyoruz. Bu da çok önemli ve aslında daha da önemlisi her yıl bu kârın yüzde 10'u bağışlara ayırıyor olmaları.
LC Waikiki'nin tepe şirketi Tema Grubu'nun geçen yıl bağışlara yani 10 bin öğrencinin eğitimine harcadığı para 35 milyon lirayı bulmuş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA