Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Uçaktan baktı ve 5 bin metreden 'Bu ağaçlar hasta' dedi!

28 milyon ağacını çiple kontrol eden Brezilyalı Cutrale İstanbul'da!

Bir gazeteci olarak çok merak ettiğim işadamlarından biriyle daha tanıştım. Onun için Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan bir sohbetimizde demişti ki, Brezilya'daki sahibi olduğu kilometrelerce uzunluğunda portakal bahçelerinin üzerinden helikopterle turlarken, hangi ağacında hastalık olduğunu görüp, tespit edecek kadar bu işin uzmanı ve tutkunu.
Brezilya'nın narenciye devi, dünyanın en büyük konsantre meyvesuyu üreticisi, Coca-Cola'nın en büyük tedarikçilerinden Sucocitrico Cutrale'nin başkanı Jose Luis Cutrale'den söz ediyorum.

Çöpçatan Muhtar Kent!
Cutrale ile Özilhan Grubu'nun yollarının Türkiye'de kesişmesinde emeği olan kişi de Coca-Cola Başkanı Muhtar Kent. 40 yılı aşkın bir süredir iş yaptığı Coca-Cola'nın şişeleyicilerinden Özgörkey Holding, Anadolu Grubu ve Cutrale'nin 2009 yılında bir araya gelip,eşit ortak oldukları şirketleri Anadolu Etap, başta Adana, Mersin, Balıkesir, Çanakkale olmak üzere Antalya ve 2017'de Urfa'yı da katarak Türkiye'nin dört bir yanında ağırlıklı şeftali ve sonra kayısı, nektarin, vişne, elma ve nar ağaçları dikerek meyve suyu üretim işine hızlı bir giriş yaptı.

10 bin istihdama doğru!
Hedef şöyle. İlk etapta, 20-30 bin dönüm araziye meyve ağacı dikerek Türkiye ve çevre bölge pazarına hitap edilecek. Sonra da dünyanın geri kalan pazarları için üretim ve satış için 100 bin dönümde yani yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım yaparak bu global bir ölçeğe taşınacak. Ve bu sayede 10 bin kişi istihdam edilecek, Coca-Cola'nın da en büyük meyve suyu tedarikçilerinden biri haline gelinecek. Y
ani iş büyük. Bugünlerde Coca-Cola Başkanı Muhtar Kent de Türkiye'de. Çünkü geçen hafta Coca-Cola'nın en büyük 9 şişelemecisinin tepe yöneticileri İstanbul'da toplandı. Cutrale de hem bu toplantıya katıldı hem de Tuncay Özilhan ve Cemal ve Armağan Özgörkey ile yeni yatırımlarının detaylarını görüşme imkanı buldu.
Karşımda 28 milyon ağacı olduğunu öğrendiğim Cutrale'yi görünce, ilk sorum kuşkusuz gerçekten nasıl olup da helikopterden ağaçlardaki hastalıkları doğru tespit ettiğine dairdi. Cutrale soruma hiç şaşırmadı. "Ağaçlarım benim bebeğim. Onları fırsatım varsa hemen her gün mutlaka helikopterle tepeden görüyorum" dedi ve hiç de hastalıkları tespitte zorlanmadığını söyledi. O sırada masada oturan Cemal Özgörkey, "Biliyor musunuz ben de şahit oldum" diyerek anlatmaya başladı:
"Buraya gelirken uçağının Mersin ve GAP'ın üzerinden geçtiğini öğrendik. İçeri girer girmez Cutrale, 'Narenciye ekilmiş bölgelerin üzerinden geçtim, şuralarda şuralarda hastalık var' dedi. Ertesi gün İzmir'e uçtuk. Dalaman'ın üzerinden geçerken de birkaç hastalık tespiti yaptı. Ben de şaşırıyorum. 4-5 bin metreden evet görüyor."

46 bin ton meyve işlendi!

Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman, 2010'da en çok meyve işleyen fabrika olduklarını ve 46 bin ton meyveyi işlediklerini anlattı. Bu yıl ise işlenmiş meyve üretimi 74 bin tonu bulacakmış.

3 milyon ağaç yakında!

Türkiye'de Anadolu Etap, 350 bin adet dikili ağaca bu yıl sonunda ulaşıyor. İspanya'da en iyi verimi almak için son teknolojiyi kullanarak üretim yapan uzmanlar arasında önemli bir ismi kadrolarına dahil eden Anadolu Etap'ın, iki yıl içinde 3 milyon ağaca ulaşacağını öğreniyoruz. Sözü edilen kişi İspanya'da tam 120 bin dönümlük meyve çiftliğinin direktörüymüş.
Kuşkusuz bu Türkiye'deki diğer narenciye üreticilerine de örnek oluyor. Özilhan bu durumdan son derece memnun. Daha çok verim almak için kullandıkları teknolojilerin yayılmasında sakınca da görmüyor, çünkü işlemek üzere diğer narenciye üreticilerinden de meyve alıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA