Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türkiye'deki vizyon ne ABD'de ne de Avrupa'da var!

Ne de olsa karşımızda oturan kişi dünyanın en büyük şirketlerinin başkan ve CEO'ları ile birlikte çok zaman geçiriyor. Ağzından çıkan her cümle, şirketlerin yol haritalarında önemli rol oynuyor. Finansal krize ve Çin gibi yıldızı parlayan ülkelere ait sayısız makaleleri olan biri o. Türkiye'ye ilk kez gelen ünlü danışmanlık şirketi McKinsey&Company CEO'su Dominic Barton'dan söz ediyorum. Bugüne kadar Türkiye'de basınla hiç bir araya gelmeyen Dominic Barton ile buluşmaya önem veriyorum o nedenle. Yuvarlak masa toplantısında bir araya geldiğimiz Barton ile netice olarak hızlı ve müthiş bir ufuk turu attık diyebilirim.
Sözü fazla uzatmadan Dominic Barton'a başta Türkiye olmak üzere çeşitli konularda sorduğumuz sorulara aldığımız yanıtlara geçiyorum ama dünya kriziyle ilgili yorumları başka bir yazıya bırakıyorum.
İlk kez gelmiş olmasına rağmen Türkiye'yi yakından takip ettiğini anladığım Barton, bir ülkede ilk baktığı şeyin demografisi olduğunu ve Türkiye'nin 29 olan ortalama yaş ile müthiş bir potansiyele sahip olduğunu, büyük şirketlerin bu ülkeye yatırım yapmaya devam edeceğini söylüyor ve sebepleri şöyle sıralıyor:
"Genç nüfus çok önemli. Türkiye'de diğer ülkelerde göremediğim KOBİ kültürü var. Çok önemli. KOBİ oluşturmak adeta bir tutku gibi. Ekonomiyi dinamik yapıyor.
Uzun vadeli görüşü, vizyonu olan bir hükümet var Türkiye'de. 2023 hedeflerinden söz ediyorum. Yatırımcılar böyle şeyleri çok sever. Ülkede olan her şeyi sevmeyebiliriz, iniş çıkışlar olabilir ama bir hedefe ulaşmak konusunda gösterilen inanç insanlara güven veriyor. Bakın Almanya, Fransa ve hatta ABD'nin böyle bir vizyonu, hedefi yok! Bankacılık sistemi çok dayanıklı çıktı Türkiye'de."

Yatırıma devam!

Dominic Barton'a göre, ne olursa olsun büyük şirketler Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edecek. Türkiye dünyada çok daha büyük rol oynayacak. Barton, "Hükümetin popülaritesini görüyoruz. Sosyal bloglardan takip ediyoruz. Malezya, Singapur, Kore'de Türkiye'nin adı söylenince insanların gözünde pırıltı oluyor" diyor.
İşte bu nedenle Avrupa Birliği üyeliği olmasa bile şirketlerin Türkiye'ye para koyacağını söyleyen Barton,"Çünkü süreç önemli. O nedenle AB sürecini devam ettirmenizi öneririm" tavsiyesinde bulunmayı da ihmal etmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA