Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'Günübirlik yaşamanın bedeli!'

Dün Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu'nu telefonla aradığımda uykusuzluktan sesi çok yorgun geliyordu. Sadece bir saat uyumuş, bütün geceyi kriz merkezinde geçirmişti.
5.6 büyüklüğündeki bir depreme dayanamayan çürük binalar yüzünden ne yazık ki bu ülkede insanlar ölüyor. İlk depremde hasar gördüğünü çatlaklarıyla gösteren binalara insanlar giriyor. Oteller işletilmeye devam ediyor ve ne üzücü ki hayat kurtarmak için gidenlerle, depremin haberini yapmak için orada olan meslektaşlarımız da bu kez bu binaların enkazı altında kalıyor.
Japon ekibinden Atsushi Miyazaki'nin kendi ülkesinde çok daha şiddetli depremlerden kurtulup burada hayatını kaybetmesi de ayrı bir dram.
Mirza Nadiroğlu telefonda 'Biliyor musunuz' dedi, 'Deprem öncesinde öyle müthiş bir ivme kazanmıştı ki Van. Bu memlekette doğup da başka şehirlerde yatırım yapan hemşerilerimiz yatırıma girişmişti. Ama şimdi yani depremden sonra her şey durdu. Hayat durdu. Üretim de yok. Her şey 23 Ekim'de yerle bir oldu. Bütün hayallerimiz yıkıldı.'
Global Holding ve Pera GYO ortaklığı
, Van'da içinde beş yıldızlı bir otel de olan bir alışveriş yaşam merkezi projesi için start vermişti. Mirzaoğlu, Van'daki birinci organize sanayi bölgesinde 72 tesisin üretim yaptığını, projesi tamamlanan ikinci organize için de 44 tesis için yer ayrılmasına rağmen 127 firmanın arsa talebinde bulunduğunu buruk bir şekilde anlatmaya koyuldu.'Şimdi ne yazık ki Van ekonomisi yerle bir oldu. Günü birlik yaşadığımız için bu ölümlere maruz kalıyoruz' diyerek özeleştiride bulunmayı da ihmal etmedi.
Şimdilik Mirza Nadiroğlu'nun tek bir dileği var. O da belediyelerin elinden imar yetkisinin alınması. Van'da beş kattan fazla yüksekliğe izin verilmemesi ve daha da önemlisi denetim mekanizmasının çok sıkı çalıştırılması. Böyle acı bir tecrübeden sonra şimdi soruyorum. Çok mu zor hakikaten? Mirza Nadiroğlu'nun bu isteklerinin hayat bulması? Daha ne kadar seyirci kalacağız buna?
Bence hiç vakit kaybetmeden bu ülkede depreme yönelik en radikal tedbirleri almanın zamanı geldi. Başbakan Erdoğan ve kabinesinden depremden en az etkilenecek ideal şehri Van'dan başlayarak kurmak için harekete geçmesini ümit ediyorum. İstanbul alarm veriyor çünkü. Ve bence deprem konusu öncelik açısından tüm gündem maddelerini acı bir şekilde eziyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA