Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Özilhan'a santral dedim bin ah işittim!

Bunca yıldır ekonomi dünyasını takip eder, iş dünyasını yakından izlerim. Anadolu Endüstri Holding ve bu holdingi kuran Özilhan ve Yazıcı Aileleri hakkında tek bir olumsuz, gayri ahlaki olaya şahit olmadım. Holdingin direksiyonundaki Tuncay Özilhan'ın insanları hiçe sayarak herhangi bir yatırıma giriştiğine ya da aç gözlü davrandığına da tanık olmadım.
İşte bu yüzden olsa gerek, şu son santral yatırımına start verdiklerinde hatırı sayılır büyük bir tepkiyle karşılaşmalarının altında yatan sebepleri çok merak ettim. Doğrusu bir çevre tutkunu ve aktivisti olarak benim de en dikkatli olduğum konu elektrik santralleri.
Şaka değil, tam 15 bin imza toplandı Anadolu Endüstri Holding'in Sinop Gerze'de yapacağı termik santral yatırımını engellemek için. Sinop Ticaret Odası Başkanı Erol Derici'nin Tuncay Özilhan'a hitaben yazdığı mektubu okudum. Oldukça ağır bir mektup.
Özetle, 'Bizler kararlıyız. Sinop- Gerze'de termik santral yaptırmayacağız, yeşilimizi, doğamızı yok ettirmeyeceğiz, geleceğimizi karartmayacağız. Çocuklarımıza temiz bir doğa, korunmuş bir yeşil ve yaşanabilir bir çevre bırakmak istiyoruz... İlle de yapmak istiyorsanız... Buyurun bizi çiğneyin, aşın ve yapın!' diyor.
Diyeceğim o ki bu santral yatırımına karşı çıkan ciddi bir kamuoyu oluşmuş. Bütün tepkilerin merkezi haline gelen Özilhan'a mikrofon tutmam şart oldu. Hakikaten yapacağı yatırımın doğayı katledeceği yolunda hiç kuşkusu olup olmadığını ve daha birçok soruyu sıraladım kendisine...
Bu projede yeri kim belirledi? Onay nerden çıktı?
Tabii ki bir prosedürü var. Ön eleme oldu. ÇED raporu çıktı. 6 ay boyunca hava, su, deniz ve toprakla ilgili araştırmalar yapıldı. Çevre Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla birlikte çalışıldı. Biz tüm bu doğa şartlarını göz önüne alarak bir teknoloji geliştirdik.
Doğayı kirletmeyeceğinize dair taahhütte bulundunuz mu?
Bulunmaz olur muyuz hiç. Biz havayı, toprağı, çevreyi kirletmeyeceğiz dedik. Devlet de olur verdi. Bakın Eren Holding'in sahibi Ahmet Eren, Zonguldak Beycuma'da aynı santrali 5 yıl önce yaptı. Pırıl pırıl çalışıyor. Gittim, gezdim. Doğaya hiçbir zararı yok. 6 ay önce İskenderun'da Oyak ortaklığıyla bir başka termik santral hizmete girdi. Orayı da gezdim. Pırıl pırıl.
Türkiye'nin birçok yerinde doğayı yok eden santraller insanları korkutuyor ama...

İstemezük!
30 yıl önce, o da Çekoslovakya'dan alınan teknolojiyle devletin kurduğu santraller var. Bunlara bakıp bizim yatırımımızı eleştiriyorlar. Oysa bakın şu anda Almanya'da nehrin kenarına santral yapıyorlar. İnsanlar bunları bilmiyor, 'istemezük' diye sokağa çıkıyorlar. 1 milyar euroluk yatırım yapacağız. Türkiye'nin enerji ihtiyacının dörtte birini karşılayacak bir yatırımdan söz ediyorum.

Tereddütüm yok!

Sizin doğa dostu bir imajınız olması, mesela zeytin ve zeytinyağı üretiyor olmanızla ters düştüğünüzü düşünenler var...
İyi de hep zeytinyağı mı üreteyim, ne yapayım? Anadolu Grubu bu santral yatırımı konusunda çok hassas. Taahhütte de bulundu. Ben en küçük bir tereddütüm olsa vazgeçerdim. Yapılan yatırımları gittim gördüm. Etraflarında domates bahçeleri var. Bacasından su buharı çıkıyor.
Sizi bu konuda çok dolu gördüm...
Yoruluyor insan. Bir zararı olacağına inansam, dünyanın hazinesini verseler, vız gelir tırıs geçer, asla yapmam. Ama eminim ve ayrıca Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA