Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Başarımın sırrı: İşe yeni mezun alıp hisse verdim!

İş çevrelerine hiç de yabancı olmayan Mitel'i 1972'de 4 bin $ krediyle kurmuş. Bu şirket eski tip çevir sesini tuşlu arama sesine dönüştüren tuş sesi alıcısı teknolojisini geliştirip satarak büyümüş. Şirketin şu anda yıllık geliri 450 milyon doları buluyor ve Zarlink Semiconductor adıyla faaliyet gösteriyor.
Matthew 1986'da kurduğu bir diğer şirketi Newbridge Network'ü 2000 yılında tam 10.3 milyar dolara Alcatel'e sattığında, şirkette 6 bin 500 kişi çalışıyor ve yılda 2 milyar dolar gelir elde ediyormuş. Sohbette konuştuklarımıza geçmeden önce önemli bir bilgiyi daha paylaşayım. Terry Matthews, kişisel şirketi Celtic House ile 26 şirkete 55.6 milyon dolarlık yatırım yapmış ve bu yatırım portföyü kendisine tam 9 kat getiri sağlamış.
Peki Terry Matthews nasıl bir yol haritası izliyor? Mitel'in CEO'su Rich McBee ve Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay'la birlikte yuvarlak masanın etrafına oturduğumuzda merak ettiğim ikinci konu bu oldu.
Matthews, yaşı 30 ve üstü olanların hiç de hoşlanmayacağı bir cevap verdi. 'Her şeyden önce bugüne kadar hep yeni mezunlarla çalıştım! Evli değiller, çocukları yok. Çocuk varsa hayat; piyano, resim, yüzme vs dersleri arasında mekik dokumakla geçiyor! Geç saatlere kadar çalışamazlar. Benim ekibim 7 gün çalışır!'
Doğrusu bu bana pek acımasız geldi. Ama Matthew'in anlatacakları bitmemişti: "Karşılığında şirket hissesi alırlar. Şirkete ortak olduğun zaman satışla, karla, hissedarlarla, kakiplerle kısacası şirketi ilgilendiren her konuyla ilgilenirsin. 1972'de işte bu yeni mezun çalışanlarıma bir mektup yazdım, teşekkür ettim ve hisse verdim. Bugün her bir hisselerinin değeri 2.5 milyon dolar oldu!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA