Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Eczacıbaşı, Carlos Helu, Prada, Walton ve Arnault ile aynı listede!

Türkiye'nin ismini uluslararası arenada ne çok görmeye başladık? Önce başarılı doktorlarımızdı, sonra mühendislerimiz, sonra başarılı işadamlarımız derken şimdi sanat ve mimarlık alanında dünyanın saygın dergilerinin yaptığı listelere giren isimler artık hiç birimizi şaşırtmıyor sanırım.
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, ABD'de yayımlanan Art+Auction dergisi tarafından yapılan "Güç 2011" başlıklı listede yer almış.
Liste öyle kalabalık falan da değil. 10 kişiden oluşmuş. Merak ettim, başka hangi isimler bu listede yer alıyor diye. Karşıma çıkan isimler beni şaşırttı. Örneğin Forbes tarafından 2011'in en zengin işadamı seçilen Carlos Slim Helu bunlardan biri. Helu'nun Meksika'daki Saumaya Müzesi'nde 700 milyon doların üzerinde değeri olan 60 bin parçalık bir koleksiyonu bulunuyor. Diğer isimlere gelince, Prada'nın CEO'su Miucca Prada, ABD'nin en büyük market zincirlerinden biri olan Wallmart'ın varisi Alice Walton, Almanya'nın ünlü işadamlarından Reinfold Wurth (Iris Vakfı), Moskova'da çağdaş sanat mütesi Garage'ın kurucusu Dasha Zhukova, Annenberg Vakıf Başkanı Wallis Annenberg, Louis Vuitton ve Christian Dior'un sahibi Arnault'un Başkanı Bernard Arnault, Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi kurucularından Eli Broad, Çin'in ilk özel sigorta şirketi Taikang Life'ın kurucusu Chen Dongshen...
Böyle bir listeye Oya Eczacıbaşı'nı da katan dergi, Eczacıbaşı'nı; "Türkiye'de çağdaş sanata destek veren Eczacıbaşı, şehrin 20. yüzyıla adanmış olan ilk özel müztesi ve Kutluğ Ataman'dan Ryan Trecartin'e bir çok yükselen yıldızı ağırlayan İstanbul Modern'in kurucusu" olarak tanıtmış ve New York'taki MOMA'nın Uluslar arası Konseyi'nde yer aldığını ve genç sanatçıları desteklemek için Centre Pompidou ile işbirliği yaptığını yazmış.
Dergiye göre, eğer güç dengelerindeki değişim takip edilmek isteniyorsa, doğuya bakılmalı. Belki de bu nedenle, 10 kişilik 'En Güçlü' listesinde ise birinci sırada Katar'da 500 milyon dolarlık çağdaş sanat müzesi yaparak tüm dikkatleri üzerine çeken Katar Şeyhi'nin 28 yaşındaki kızı Şeyha el-Mayassa Binti Hamad el- Sani yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda sanat dünyasının nasıl bir yol haritası izleyeceğini sanıyorum en güzel Katar Şeyhi'nin kızının faaliyetleri gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA