Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çocuklar bilim okuryazarı oluyor!

Şimdi bizim zamanımızda fizik, kimya dersini anlamak kolay değildi, doğru dürüst laboratuvarlar da yoktu diye bir giriş yapmak istemiyorum. Ama evet biraz da öyle olduğu için bilime kendi adıma uzak kaldım, eminim çok basit anlatımı olan konulara bazen uzaylı gibi bakakaldım.
Kuşkusuz hayat şimdi çok farklı ve çocuklarımız bizlerden daha şanslı. Üstelik geçmiş yıllarda ilköğretim çocukları için proje geliştiren şirket falan da yoktu. Açıkçası şimdi hangi projeyi dinleyeceğimi şaşırıyorum. Öylesine bir ilgi söz konusu.
İşte aralarında en çok beğendiğim projelerden biri! Alman CEO'yu öylesine heyecanlandırmış ki benimle buluşup, bizzat çocukları nasıl 'Genç Bilim Elçileri' ve bilim okuryazarı yaptıklarını anlatmak istedi.
Böylece Bayer Türk'ün CEO'su Axel Hamann, Kurumsal İletişim Müdürü Nevra Çağman, şahane projeler yapan Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Paker ve Genel Müdürü Yörük Kurtan ile bir araya geldik
Şimdi size "termometre yapmak dünyanın en kolay işi" desem inanmazsınız ama öyle.
Burada uzun uzun anlatmak istemiyorum ama bir cam şişe, bir pipet, beyaz karton, oyun hamuru, bant, makas, keçeli renkli kalemler, sıcak ve soğuk suyun çalışan bir termometre yapmak için yeterli malzeme olduğunu söyleyebilirim.
Bu eğitimleri daha önce alan üniversiteli öğrenciler, gittikleri okullarda hem termometrenin ne işe yaradığını anlatıyor hem de bizzat çocuklarla birlikte termometre yapıyor. Bunun gibi bir çok eğlenceli ve kolay yapılacak deney çocuklara uygulamalı öğretiliyor.
Projeyi Toplum Gönüllüleri Bayer için geliştirmiş ve bu yıl pilot proje kapsamında, 90 üniversiteli gönüllü genç Bayer Genç Bilim Elçileri olmuş.
Sonra da İstanbul, Ankara, İzmir ve Kars'ta İl Milli Eğitim Müdürlükleri'nin yönlendirdiği 6 okulda 1037 çocuğu uygulamalı anlatımlarla bilim okuryazarı yapmak için uğraşmış. Ders saatleri etkilenmesin diye de bu uygulama bazen hafta sonlarında yapılmış.
Axel Hamann'ı da artık ne kadar çok ciro yaptıkları ya da ne kadar daha büyüyecekleri heyecanlandırmıyor. Hamann, "Daha İyi Bir Yaşam" için sürdürülebilirlikret stratejilerine odaklanmış olmaktan büyük keyif alıyor.
Halihazırda Bayer, tüm dünyada bu türden 300 projeyi destekliyor. TOG ile başladıkları bu proje Türkiye'ye özel.
İlköğretim çağındaki çocukları bilime özendirmek, yüreklendirmek aslında o kadar da zor değil. Bakın işte üç tane deney yapan çocukların nasıl heyecanlandıklarını bizzat TOG yöneticilerinden dinliyorum. Yörük Kurtan diyor ki, çocukların farklı pencerelerden bakmalarını sağlamak o kadar da zor değil.
Yeni dönemde Bayer 36 genç bilim elçisi kanalıyla İstanbul, Edirne, Kars, Bolu, Osmaniye ve Ordu illerindeki 1350 çocuğa daha ulaşmayı hedefliyor. 2015 yılında ise daha da büyüyerek 240 bilim elçisiyle 40 ilde 9 bin öğrenci hedefleniyor.

***

'Çığlık Atan Balonlar'

Fotoğraftaki çocuklar, 'Çığlık Atan Balonlar' deneyini yapıyor. Merkezcil kuvvetin yarattığı dairesel hareket etkisini gözlemleyen öğrenciler, sesin titreşim sonucunda oluştuğunu fark ediyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA