Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kayısı ihraç fiyatı Malatya'yı üzüyor!

Bir haftada ancak gezebileceğin yerleri 3 günde gezip, yerel yöneticisinden, akademisyenine, işadamından siyasetçisine, arkeologundan köylüsüne kadar herkesle konuşma fırsatı yakalayınca bir şehir hakkında dizi yazabilirsin.
Malatya seyahatinden işte böyle döndük. O nedenle Malatya izlenimlerimi özetlemeye çalışıyorum.
Malatya Valisi Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır bu yıl ikincisi düzenlenecek Kitap Fuarı'na özel önem veriyor.
İstanbul'daki yayınevleri müthiş ilgi gösteriyormuş. Tek sorun, belediye binasının hemen yanında fuar alanı olarak kullanılan geçici çadırın yeterli olmaması.
Bir de tabii çadırın hemen arkasında ünlü mimar Nevzat Sayın tarafından çizilen çok güzel bir cami projesi var. Acaba camiyi bu kadar sıkışık bir alana değil, çok daha geniş ve güzel görülecek örneğin Anemon otelinin çevresinde bir yere yapmak mümkün değil miydi diye düşünmekten kendimi alamadım. Belediye Başkanı Çakır, cami projesinin hemen yanındaki çadırı kaldırarak meydanı rahatlatmak isterken, kitap fuarını da fuar alanına taşımak istiyor. Ücretsiz otobüs seferleriyle halkın gitmesini kolaylaştırmayı düşünüyor.
Umarım en azından bir yıl daha bu güzel fuar şehrin içinde kalır, çünkü kitap fuarı 300 binin üzerinde ziyaretçi almış. 333 milyon dolarlık kayısı ihracatı Malatya'da 60 bin kişiyi istihdam ediyor ve 250 bin aileyi geçindiriyor. Malatya'da son teknolojiyle kurulan kayısı fabrikalarından biri olan Entegre'nin tesislerini dolaşınca gördük ki kayısı fabrikalarına ciddi yatırım yapılıyor bölgede.
Ancak kayısıda en büyük sorun, ihraç fiyatının 3 $ civarında olması. Vali ve Belediye Başkanı kilo fiyatının çok daha yüksek olması gerektiğini ancak üreticilerin bir türlü fiyatta birlik oluşturamadığından yakınıyor. Vali Şahin,
"Dünyanın kayısı ihtiyacının yüzde 80'i Malatya'da 4 bin km2'lik bir alandan çıkıyor ama çok ucuz ürün satıyoruz. Oysa pazar çok büyük. Fiyatı yüksek olmalı' diyor. Bakalım üreticiler ve yerel yöneticiler fiyat kırmama konusunda anlaşabilecekler mi?
Malatya'ya gelip de bir tekstil fabrikası dolaşmadan dönmek tabii ki olmazdı. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük entegre tekstil fabrikasını da dolaştık. Çalık Grubu'na ait GAP Güney Doğu tesislerinde 24 saat üretim var. Çalık, günde 100 km uzunluğunda kumaş üretiyor ve Diesel, Replay, Wrangler gibi önemli markalara ihracat yapıyor. 2012'de sadece buradan yapılan ihracat 100 milyon $. Şirketin iç piyasa cirosu ise 150 milyon lira.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA