Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hemşire sorunu çözülsün, dünya birincisiyiz!

Doğrusu içim acıdı. Bir fırsatınız olsa da yolunuz Malatya'ya düşse ve bence dünyada parmakla gösterilecek bir merkez haline gelen Turgut Özal Tıp Merkezi ve Karaciğer Nakil Enstitüsü'nü gözlerinizle görseniz.
Malatya, karaciğer naklinde hem ameliyat başarısı hem de adetsel oranda Güney Kore'den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. İlk 10 ayda Malatya'da 192 karaciğer nakli, 31 böbrek nakli gerçekleştirilmiş.
100 milyon liralık yatırımın ardından 10 ay önce faaliyete geçen Karaciğer Nakil Enstitüsü ile de aslında bu alanda dünya birinciliği zorlanacaktı ama bu olamadı.
Neden mi? Çünkü akademik yıl açılışında İnönü Üniversitesi'nin yeni rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'dan öğrendik ki enstitünün 152 yataklı organ nakli servisinden 52'si, 36 yataklı yoğun bakım ünitesinden 12'si, 12 ameliyathane odasından 7'si çalışmıyor. Ayrıca 12 yataklı cerrahi yoğun bakım ve 30 yataklı diş hekimliği servisi de çalışmıyor. Sebebi kadro eksiliği. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Karaciğer Nakil Enstitüsü 105'i profesör olmak 205 akademik kadro ile ameliyat başta olmak üzere hastaların her türlü tedavisi için hazır ancak 120 hemşire açığı var ve bu hemşireler olmadan da enstitünün kapasitesinin büyük bir kısmı değerlendirilemiyor.
Hastane için bir konuk evi yaptıran ve şimdi ihtiyacı görünce ikincisini de yaptırmak için harekete geçen Malatyalı İşadamları Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş ve Malatya Eğitim Vakfı Başkanı Şaban Taçyıldız ile birlikte dolaştık, gözlerimizle gördük. Tüm teçhizatlar hazır, üstelik garanti belgeleri de işlemeye başlamış ama ameliyathaneler boş, yataklarda hasta yok. Karaciğer Nakil Hastanesi'nde tefrişat ve altyapısı hazır olmasına rağmen personel yetersizliği yüzünden aylık 13 nakile denk gelen 1 milyon 300 bin liralık kamu zararı oluştuğunu öğreniyoruz.
Rektör Kızılay, hükümetin bir an önce üniversitenin sorunlarına el atmasını istiyor. Kızılay, "Döner sermayeden ödememiz mümkün değil. Ankara'da olmanın avantajları var. Mesela Hacetepe gibi üniversiteler her yıl yardım alıyorlar ancak biz bugüne kadar hiç yardım almadık. Kadro sorunumuzun yanı sıra özel sektöre vadesi geçmiş 80 milyon liralık borçla birlikte toplamda 125 milyon liralık borcumuz var" diyor.
Açılış için Malatya'ya gelen Malatyalı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Malatya'ya 4 ay önce atanan Vali Mustafa Toprak da İnönü Üniversitesi'nin sorunlarının çözümü için arayış içindeydi.
Yeni Rektör Kızılay ile birlikte İnönü Üniversitesi'nin Malatya Sanayi ve Ticaret Odası ile yeni dönemde daha çok işbirliği yapacağını ve Malatya Teknokent'in büyük bir gelişme gösterdiğini de öğreniyoruz.
40 yılı geride bırakan İnönü Üniversitesi'nde 14 fakülte, 1'i devlet konservatuvarı olmak üzere 4 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 1 teknokent ve 23 araştırma ve uygulama merkezi bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA