Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zorlukları işbirliğiyle aşıyorlar

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM) işbirliğiyle mayıs ayında Türkiye'ye 'Göl-Kuğu Gölü'ne ithafen' başlıklı gösterisi için Monte Carlo Balesi'nin, 60 kişilik bir ekiple geleceğini öğrendik önceki gün. Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, topluluğun güvenlik başta hiçbir şeyi şart sunmadıkları ve Türkiye'ye gelmeyi çok istediğini söylerken, ülkeye dönük yurtdışında oluşan havanın yavaş da olsa olumlu anlamda dönmeye başladığını hissettim. Umarım yanılmıyorumdur.
Düşünün ki, yaşanan terör olaylarından sanatçılar o kadar çok korkuyordu ki 124 dansçısıyla geçen yaz Tükiye'ye gelip Zorlu PSM'de gösteri yapmaya hazırlanan Amerikan Balet Theatre son dakikada gelmekten vazgeçmişti. Sadece bu da değil, geçen yıl gerçekleşmesi planlanan pek çok konser iptal olmuştu.
Geçen yıl sektörün önde gelen isimleri olan BKM, PSM, Pozitif, İKSV, Biletix ve GNL 29 Londra'da Festival Forum'a katılmış ve özel bir panel düzenleyerek 'Türkiye'den korkmayın' çağrısı yapmıştı. Tüm dünyanın alanında önemli kanaat önderlerinin katıldığı festivalin de Türkiye'ye dönük havanın dağılmasında etkisi olduğunu düşünüyorum.
Kültür ve sanat hepimize lazım. Hem ekonomi hem de siyasi gündem öylesine yoğun ve ağır ki hepimizin iyi hissetmeye ihtiyacı var. Bunun da en güzel yolu bir film izlemek, bir müzik dinlemek ya da bir tiyatro seyretmek değil mi? O nedenle Türkiye'nin bu alanda 45 yıllık bir maziye sahip en önemli kurumlarından olan İKSV ile çok büyük bir yatırımın ardından Türkiye'nin en iddialı konser ve gösteri salonlarını açan Zorlu PSM'nin daha çok insana erişebilmek için işbirliğine gitmelerini çok önemsiyorum.
Zorlu PSM, İKSV'nin 'yüksek katkıda bulunan mekan sponsoru' haline geliyor ve böylece bu yıldan itibaren PSM'nin salonları İKSV'nin tiyatro, müzik ve caz festivallerine açılıyor.
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, kültür ve sanat etkinliklerinin ekonomik hassasiyet dönemlerinden yoğun biçimde etkilendiğini söylüyor. Dolayısıyla Zorlu PSM'den gelen bu desteğin kâr amacı gütmeyen İKSV için çok önemli olduğunu vurguluyor.
Bu arada Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, kendilerinin de bir caz festivali hazırlığında olduğunu söylüyor. İstanbul, Akbank Caz Festivali, İKSV'nin Caz Festivali'nin ardından 3'üncü bir caz festivaline daha kavuşurken tarihler konusunda İKSV ve Zorlu PSM'nin birbirleriyle olan temaslarını gözetmeleri de önemli bir nokta.
2017 yılında Türkiye'nin uluslararası kültür ve sanat takviminde önemli etkinliklerle boy gösterecek olması sanıyorum turizme cansuyu olacak. Düşünün ki Reina katliamının olduğu hafta yayımlanan Newsweek dergisinde '2017 yılında uğruna seyahat edilecek 5 Sergi' arasına Türkiye'den İstanbul Bienali konmuş ve "Problemli günlerden geçse de İstanbul, bu sergi görülmeli" denmişti.
İşte hem İstanbul Bienali, hem Contemporary İstanbul sonbaharda yabancı turistleri de çekecek önemli sergiler.
Bir de henüz resmi açıklaması yapılmamış olsa da Sabancı Müzesi de sonbahara dünyaca ünlü Çinli sanatçı Ai Weiwei'in önemli bir sergisinin hazırlığını yapıyor. Özetle yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye 2017 yılında kültür ve sanatta sesini yükseltiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA