Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

22’nci Acıbadem’e 200 milyon $ harcadı!

Sağlık sektöründe, yabancı hastalar yaklaşık 500 milyon dolarlık bir pazar oluşturmuş. Bunun 100 milyon dolarının Acıbadem Sağlık Grubu hastanelerinde gerçekleştiğini öğreniyoruz. Hastane açmak ve yönetmek konusunda dünya çapında üne kavuşan bir isim olan Mehmet Ali Aydınlar'ın hedefi sadece kendi hastanelerindeki yabancı hasta payını 500 milyon dolara çıkarmak. İşte bu nedenle bir biri ardına yeni yatırımlarla Acıbadem Sağlık Grubu'nu büyütüyor.
Sanırım bugüne kadarki en iddialı hastane yatırımı da bu amaç için biçilmiş bir kaftan. 22'nci hastanesini 200 milyon dolarlık bir yatırımın ardından bu hafta Altunizade'de açan Aydınlar, sağlık sektöründeki beklentileri epey yukarı çekmişe benziyor.
98 bin metrekare kapalı alanda yer alan ve içinde 3'lü hibrid ameliyathane sistemi gibi tıp alanında pek çok yeniliği barındıran hastane, çarpıcı mimarisi bir yana 5 yıldızlı bir otelden daha konforlu tasarlanmış. Hastaneyi dolaşırken en çok ilgimi mikrop öldüren ve tanesi 75 euro olan kapı kolları olduğunu söylemeliyim.
Acıbadem Sağlık Grubu'na 2012 yılında yabancı ortak alan ancak altın hisseyi ve dolayısıyla yönetimi elinde bulunduran Mehmet Ali Aydınlar, ortağı Malezya hükümetinin yatırım fonu Khazanah ve Japan Mitsui&Co ile birlikte de dünyanın dört bir tarafından hastane yatırımı yapıyor.
2016 yılında yüzde 20 büyüyen grup, bu yıl da aynı oranda büyüme öngörüyor. "Her yıl maksimum 350 milyon dolarlık yenileme ve yeni hastane yatırımı yapıyoruz" diyen Aydınlar, yeni hastanenin tıp alanında pek çok ileri teknolojiyle Türkiye'yi ilk kez tanıştırdığını söylüyor.
Öğreniyoruz ki Aydınlar, Altunizade'deki üzerinde daha önce Huzurevi olan arsayı Huzur Vakfı'ndan 30 yıllığına kiralama yoluna gitmiş ve Polonezköy'de kendisine ait olan 200 yataklı bir oteli de Huzurevi'ne hediye etmiş.
Geçen yıl 4 milyon 800 bin hasta tedavi eden ve 118 bin ameliyat gerçekleştiren grubun 2016 cirosu 2.5 milyar lirayı bulmuş. Bu yılki hedef ise 3 milyar lira.
Mehmet Ali Aydınlar, bir taraftan Acıbadem'e yabancı ortak alarak güçlenirken, kendisi de ortaklarının şirketinden hisse alarak ortak olmuştu. 3 ortağın birlikte yönettiği ve sağlık alanında dünyanın en büyük ikinci ismi olan IHH Healthcare Berhad kanalıyla, Asya Pasifik bölgesinde 8 büyük ülkede hastane ve sağlık yatırımını da bizzat Aydınlar ve ekibi yönetiyor. Hindistan, Çin ve Hong Kong'da önemli sağlık yatırımlarına imza atan grup, Acıbadem Sağlık Grubu adına Bulgaristan'da da önemli yatırımlara imza atmıştı. Grubun cirosunun yüzde15'ini Üsküp ve Sofya'daki yurtdışı yatırımları oluşturuyor.
Sırbistan'da şu sıralar şirket satın almak için hazırlık yapan Mehmet Ali Aydınlar, tam anlaşma yapacakken uçak krizi olduğu için sekteye uğrayan Rusya'daki hastane yatırımını da yeni ortaklarla hayata geçirmek için bir dizi görüşmeler yapıyor.

Amsterdam'da Acıbadem açılıyor!
Sohbet ederken öğreniyoruz ki Hollanda ile Türkiye'nin büyük gerginlik yaşadığı şu günlerde Acıbadem Sağlık Grubu Amsterdam'da önemli bir yatırımı hizmete açmak için gün sayıyor. Aydınlar'a, 'Niye Hollanda'yı seçtiniz' diye soruyoruz; "Bu güne kadar hep gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptık. İlk kez gelişmiş bir ülkede yatırım yapıyoruz. Hollanda'yı seçmemizin sebebi, sağlıkta sıra sadece bu ülkede var. Sigorta sistemi çok iyi. Herkesin genel sağlık sigortası var. 10 milyon euro yatırdık. Şu anda test ediyoruz" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA