Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zorlu, İran ve Slovenya’da AVM işletmeye talip!

Toplam cironun 670 milyar liralara geldiği perakende sektöründen organize perakendenin aldığı payın 2017'de yüzde 33'ü bulduğunu yani 221 milyar liraya dayandığını öğreniyorum. Alışveriş merkezlerinin (AVM) toplam cirosu 2016 yılında 100 milyar liraydı, bu rakamın da 6 yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor. Türkiye'de şu anda 387 tane mevcut, inşaatı devam eden de 65 AVM var.
Aralarında Zorlu Center'ın da bulunduğu Zorlu Holding'e ait gayrimenkulleri geliştiren ve işleten Zorlu Gayrimenkul'un Genel Müdürü Didem Aydın, AVM'lere olan talebin artan genç nüfus ve şehirleşmeyle sürekli yukarı doğru ivme yaptığını söylüyor. Öyle ki Türkiye'de bugün yüzde 78 düzeyinde olan kentleşme oranı 2023'te yüzde 81 oranına çıkarak 71 milyona ulaşacak.
Hal böyle olunca başta Zorlu olmak üzere önde gelen şirket gruplarının perakende sektörüne ait planları da büyüyor. Öğreniyoruz ki Zorlu Gayrimenkul, Zorlu Center tecrübesini şimdi yurtdışına taşıma hazırlığında. Didem Aydın, İran'da 300 bin metrekarede yer alan ve içinde 400 adet mağaza bulunan bir AVM ile Slovenya'da 80 mağazalı bir AVM'yi işletmek üzere sözleşme yapma aşamasına geldiklerini söylüyor. Aydın, Zorlu Gayrimenkul olarak yeni teknolojik ofisler de yapmak istediklerini Levent 199 tecrübesini başka projelere de aktarmak istediklerini belirtiyor.
Bu arada Türkiye'deki AVM cirolarının Arap turistler sayesinde arttığını söylüyoruz ancak Didem Aydın, Arapların yanı sıra, Çinli turistlerin de sayısında ve yaptığı harcamada artış yaşandığını söylüyor. Zorlu Center, 2014 yılında 800 milyon lira ciro yapmıştı. Bu rakam 2015'te 1.1 milyar, darbe teşebbüsünün olduğu 2016'da 1.3 milyar lira olmuştu. 2017 yıl sonu hedef 1.7 milyar lira olan Zorlu Center, 2018'de ise yüzde 20 büyüme hedefi koymuş.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA