Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Aleviler ve Ekmeleddin İhsanoğlu

Ekmeleddin İhsanoğlu isminin CHP tabanında yarattığı olumsuz yankılar artarak sürüyor. Hemen her gün CHP içindeki çeşitli kaynaklardan rahatsızlık haberleri bize iletiliyor. Diyebilirim ki son yıllarda CHP içinden bu kadar arandığım bir dönem olmamıştı.
Özellikle Alevi kesimde İhsanoğlu ismine inanılmaz tepki var. Aleviler AKP'yi "çok fazla Sünni bir parti" diye eleştirirken, Alevilerin en nefret ettiği ekol olan Suudi Arabistan'ın Vahhabi yönetimine çok yakın bir isim olan İhsanoğlu'nun CHP tarafından aday gösterilmesi Alevileri şaşkına çevirmiş durumda.

***

Mesela yakın zaman önce yaşanan bir olay çok ilginç. Geçen hafta Altınoluk Cemevi'nin açılışı yapıldı. Hem CHP Genel Merkezi'nden yöneticiler ve milletvekilleri hem de CHP'nin o bölgedeki yerel belediye başkanları Altınoluk Cemevi'nin açılış törenine katıldılar. Orada bulunan CHP'lilerden biri, 10 Ağustos seçimlerinde İhsanoğlu'na destek vermek gerektiğini belirterek, o açılışta bulunan Alevi yurttaşlarımıza İhsanoğlu'na oy vermelerini telkin etmiş. Bunun üzerine Aleviler bu çağrıya büyük reaksiyon göstermiş.
Alevi yurttaşlardan çok tepki alan bu CHP'linin konuşmasından sonra bir Alevi dedesi söz almış; Aleviler olarak İhsanoğlu gibi bir isme kesinlikle destek olmayacaklarını ilan etmiş ve cemevindeki Alevi cemaatten büyük alkış almış. CHP'lilerin "peki kimi destekleyeceksiniz" sataşmaları üzerine Alevi dedesi mealen şu sözleri etmiş: "illa birini desteklememiz şartsa bizler bir şeyin aslı dururken taklidine oy vermeyiz. Ben şahsen İhsanoğlu'nun yerine gider Tayyip Erdoğan'a oy atarım. Ne kadar Erdoğan'a kızsam da yapay bir taklit adaya oy vermem" demiş ve kürsüden ayrılmış.
***

Altınoluk'taki bu olay da gösteriyor ki Aleviler kendini Yeni Türkiye'de çok sahipsiz hissediyor. CHP'nin Alevi genel başkanı dâhil, 10 Ağustos seçimlerinde Suudi Arabistan yönetimine çok yakın bir ismi aday gösteriyor. Alevi Kılıçdaroğlu dahi Alevi yurttaşların hislerine ve fikirlerine hiç değer vermiyor. Bu noktada Erdoğan hükümetine çok önemli bir görev düşüyor. Kendini sahipsiz hisseden CHP'nin çatısında bile sundurmanın altında kalmış olan Alevilere Ak Parti sahip çıkmak zorundadır. Daha önce de defalarca yazdığım gibi Yeni Türkiye devleti Aleviler olmadan kurulamaz. Aleviler kendini şu anki Yeni Türkiye çatısının altında da hissetmiyorlar. Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü için de Alevilerin Yeni Türkiye devletinin içinde önemli bir konumda olması şarttır.
Recep Tayyip Erdoğan'ın da kafasında çözüm süreci kadar önemli bir Alevi projesi olduğunu biliyorum. Daha evvelki Alevi açılımları girişimleri de bu projenin başlangıçlarıydı. Fakat Erdoğan'ın gayretleri ne Alevilerden beklediği ilgiyi gördü, ne de parti tabanından ve Sünnilerden kabul ve destek gördü. Bu 10 Ağustos seçim sürecinde de Başbakan'ın Alevileri rahatlatacak ve geleceğe umut içinde bakmalarını sağlayacak net konuşmalar yapması gerekiyor. Alevileri eski rejimin imtiyazlı beyazlarından dikkatle ayırmak gerekiyor. Aleviler, eski rejim döneminde de mağdurdu şimdi de kendilerini mutsuz hissediyorlar. Yeni Türkiye'nin önündeki en önemli mesele Alevi meselesidir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA