Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Asgari ücret önerisi net 422 milyon lira

Bürokratlar yılbaşından itibaren uygulanacak asgari ücretin net 350 milyon lira DİE ise 422 milyon lira olmasını önerdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, 1 Ocak 2005'ten geçerli olacak asgari ücretle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti ve "Onunla ilgili sürprizlerimiz olabilir" dedi. Asgari ücretten vergi alınmaması yönündeki genel görüşlerini koruduklarını vurgulayan Erdoğan, bunun kısa vadede mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan'ın, "sürpriz" sinyali dün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na bomba gibi düştü. İşveren temsilcileri haber üzerine, "Yine bizim sırtımızdan bir sürpriz olmasın" tepkisini verdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise Başbakan Erdoğan'ın dile getirdiği "Asgari ücret sürprizi" ile ilgili bir soru üzerine "Şimdi açıklanırsa sürpriz olmaz. Herhalde Başbakan'ın kafasında onlar. Zamanı gelince açıklanır'' dedi.

YILLIK ARTIŞ
16 yaş üstü çalışanlar için halen 318 milyon lira olan asgari ücretin önümüzdeki dönemde 6'şar aylık dönemler itibrıyle yıllık bazda açıklanması planlanıyor. Böylece yılın her iki yarısında uygulanacak asgari ücret yılbaşında belli olacak. Başbakanın yıllık bazda netlik kazanacak asgari ücret için "Yılın ilk yarısında yüksek zam verelim. İkinci yarısındaki artışı sınırlayabiliriz" görüşünde olduğu bildirildi. Memurlara, 2005 yılında 6 aylık periyotlarla yüzde 5+5 zam verileceğine dikkati çeken Hazine, Maliye ve DPT bürokratları, asgari ücretin 350 milyon lira sınırını geçmemesini istedi. Ancak başbakanın yaklaşımı, bürokratlarca, "Yılın ilk yarısında 350 milyon lira, ikinci yarısında ise bu tutarın üzerine enflasyon farkı" şeklinde yorumlandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dünkü toplantısında, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) aylık net 422 milyon 59 bin 64 lira önerdi. İşçi temsilcileri DİE'nin önerisinin yeterli olmadığını savundu ve asgari ücretin en düşük memur maaşı olan 509 milyon liraya yükseltilmesini talep etti. Planlama uzmanlarının Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na gönderdiği raporda ise bu yıl TEFE'nin yüzde 13.5, TÜFE'nin ise yüzde 10 artacağına yer verildi. lira olmasını önerdi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA