Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

AB Ekim 2005 dedi, şimdi IMF ile ilişkiler öne çıkacak

SABAH, AB Zirvesi'nin sonuçları ile ilgili olarak ekonomi kurmaylarının nabzını tuttu. Kurmaylar, "AB süreci 3 Ekim 2005'e ötelendi. Yılbaşından itibaren IMF ile ilişkiler daha yakından izlenecek" dediler

Ekonomi yönetimi AB Zirvesi'ndeki pazarlık sürecini, dakika dakika izledi. Brüksel'de, Türkiye'ye ön şartlar ileri sürülmesi kamuoyunda hayalkırıklığı yaratırken bürokratların ortak görüşü, "AB süreci, 3 Ekim 2005'e ötelendi. Piyasalar, 17 Aralık'ı çoktan alıp sattı. Yılbaşından sonra IMF ile ilişkiler daha fazla önem kazanacak" şeklinde oldu. SABAH, AB Zirvesi'nin piyasalara yansıması konusunda ekonomi kurmaylarının nabzını tuttu. "A ve B Planı" olarak tanımlanan "olumlu ve olumsuz" senaryolarda "beklenti yönetiminin başarısına" dikkati çeken ekonomi kurmayları, "Türkiye ekonomisi 11 Eylül olayı, Irak Savaşı gibi dış şokları atlattı, dayanıklı olduğunu gösterdi" dediler. Ekonomi kurmayları, 1 Aralık'ta açıklanan Katılım Öncesi Ekonomik Program'ın, bir yol haritası olduğunu, AB ile müzakerelerin başlayacağı varsayımına da içerdiğini vurguladılar. Ekonomi cephesinde 17 Aralık sonrasına ilişkin görünüm şöyle:

MERKEZ BANKASI: Çalkantılı piyasa dönemi geride kaldı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının da katkısı, siyasi kararlılık ve mali disiplin sonucu enflasyon düşüş sürecine girdi. Dalgalı döviz kuru rejimi bir emniyet supabı. Türkiye'nin nihai hedefi AB değerleri. AB zaten Türkiye'yi gözden çıkaramaz. Türkiye, ekonomik alanda IMF çıpasıyla, AB Maastrich kriterlerine ulaşmak için yoluna devam eder.

HAZİNE: Ekonomiyle ilgili hedef ve kararları, sadece AB süreciyle ilişkilendirmemek lazım. Bu nedenle 17 Aralık Zirvesi beklenmeden IMF ile stand-by düzenlemesinde mutabakata varıldığı açıklandı. Olumlu kararda Türkiye'nin rehavete kapılmayacağı, olumsuz kararda ekonomik ortamın karışmayacağı açık ve net bir dille ortaya kondu. Tabii ki, AB perspektifi doğrudan yabancı sermaye girişi açısından teşvik edici olacaktır.

MALİYE: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 17 Aralık Zirvesi'ne temkinli yaklaşanlar arasında yeraldı ve sık sık "17 Aralık'ta gökten para yağmayacak. Bütçemizi kendi kaynaklarımıza göre hazırladık. Mali disiplinden her ne olursa olsun taviz verilmeyecek" mesajını tekrarladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA