Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Birsen: Borsanın yüzde 90'ı temiz

İMKB Başkanı Osman Birsen, zaman zaman manipülasyon iddialarıyla gündeme gelen borsayı savundu 33 Birsen, "Borsanın yüzde 85-90?ı temiz. Söylenen yüzde 10-15?lik gri alanla ilgili. Onu da daraltıyoruz" dedi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, zaman zaman manipülasyon iddiaları ile gündeme gelen Borsa'nın yüzde 85-90'ı için "temiz" raporu verdi ve "Söylenen her şey yüzde 10-15'lik gri alanla ilgili. O alanı daraltmaya çalışıyoruz" dedi. Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Türkiye Platformu" ile Brüksel'e giderken uçakta konuştuğumuz Birsen, şu mesajları verdi:

* ÖZELLEŞTİRME: Borsa'nın özelleştirilmesi için danışman firma tutulması gerekiyor. İMKB olarak bu işe başladık. Ancak, Kamu İhale Yasası'ndaki kısıtlamalarla karşılaştık. İhale Kurumu, bizim de kanuna tabi olduğumuzu söyledi. Oysa, Özelleştirme İdaresi, bir kanun değişikliği ile danışman firma ihalelerinin, Kamu İhale Kanunu dışında tutulmasını sağladı. İşin hızlanması için kamu çerçevesi dışında bir formül bulunmalı. Bize göre, Aracı Kuruluşlar Birliği bu görevi üstlenebilir. Bu yöndeki görüşümüzü SPK'ya da ilettik.

* MÜDAHALE ELEŞTİRİSİ: Türkiye'de ilginç bir "müdahale" anlayışı var. Örneğin, "Kur düşüyor" müdahale isteniyor. Borsa düşüyor. "Aman düşmesin" deniyor. Düştüyse, piyasada fırsat vardır. Yatırım yapılır. Yatırımcıyı korumak için düşünülen model giderek yatırımcının aleyhine çalışır hale geliyor.

* MANİPÜLASYON: Borsamız, sürekli manipülasyon alanı gibi gösteriliyor. Aslında Borsa'nın yüzde 85-90'ı temiz. Gri alan ise yüzde 10- 15 civarında. Söylenen, iddia edilen her şey o alanda oluyor. Biz de tek tek sivrisinekle mücadele etttiğimiz kadar bataklığı da kurutmaya çalışıyoruz. Yani gri alanı daraltma önlemleri alıyoruz. Örneğin, küçük bilançolu şirketler, halka açıklık oranı yüksek olsa bile sisteme giremezler. Piyasada, birkaç milyon dolarlık hisseyi harekete geçirebilirsinz ama büyüklük arttıkça ya girişimde bulunamazsınız ya da bu girişimler sonuçsuz kalır. Borsa şirketlerini kademelendirip, küçükler için ayrı lig oluşturulabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA