Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Rekabet Kurumu'nda "köstebek operasyonu"

Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak'ın kuruma ait bilgilerin sızdırıldığı yönündeki suç duyurusu üzerine Rekabet Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr Arif Esin ve Rekabet Kurumu Başkanlık Danışmanı Tunay Köksal dün yapılan operasyonla gözaltına alındı

Rekabet Kurumu'nda "köstebek operasyonu" başlatıldı. Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak'ın, "Gizli bilgiler dışarı sızdırılıyor" şikayeti üzerine, Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı. Operasyon kapsamında, CHP'den Manisa milletvekili adayı olan Rekabet Kurumu başkanlık danışmanı Tunay Köksal'ın yanısıra Rekabet Kurumu'nda görevli Özel Büro Müdürü Alparslan Berk, Teknik Daire Başkanı Serdar Yarar, uzman Ilgaz Sarıoğlu ve memur Hasan Beşler bilgilerine başvurulmak üzere Ankara'da gözaltına alındı. İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında ise Eximbank Denetim Kurulu üyesi ve Rekabet Hukukçuları Derneği Başkanı Arif Esin ile özellikle Almanya'da bulunan firmalara danışmanlık hizmeti veren avukat Ulya Selçuk bulunuyor.

KİLİT İSİM PROFESÖR
İddialara göre, rekabet hukuku alanında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Arif Esin, kurum içindeki özel kaynakları sayesinde, haklarında soruşturma açılacak veya cezai işlem yapılacak firmalarla ilgili bilgi sahibi oluyordu. Kurul gündemine girecek konuları da önceden öğrenen Esin, bu aşamadan sonra firma temsilcileri ile temasa geçerek, "Hakkınızda ön inceleme başlatılacak, hatta daha sonra soruşturma açılacak. Ben rekabet hukuku konusunda uzmanım. Kurumda geniş bir çevrem var. İsterseniz yardımcı olabilirim" diyerek etkilemeye çalışıyordu. Yine iddialara göre firmalar bu konuda tereddüte düşerlerse Esin, kendisine faks ve elektronik postayla gelen belgeleri de gösteriyordu. Faks metinlerinin eklerinde, kurul gündemindeki firmalarla ilgili özel bilgiler de yer alıyordu. Esin, böylece firma sahiplerine Kurul'da yakın ilişkileri olduğu izlenimi veriyordu.

BUMERANG GİBİ
Edinilen bilgiye göre, dün başlatılan soruşturma, çimento ve ilaç sektörü de dahil olmak üzere birden çok konu ilgili olarak gündeme geldi. Rekabet Kurumu'na ait gizli bilgileri içeren belgelerin Esin'de ve bazı hukuk bürolarında bulunduğunu gören bazı firma sahipleri, temin ettikleri belgelerle birlikte Rekabet Kurumu'na şikayette bulundu. Konudan, Başkan Yardımcıları Mehmet Akif Ersin ile İsmail Hakkı Karakelle'nin de haberi oldu. Belgeleri gören ve durumdan şüphelenen kurum yöneticileri, derhal Başkan Mustafa Parlak ile görüştü. Parlak, Kurul gündemine ilişkin bilgilerin dışarıya çıktığı iddiasını ciddiye aldı.

SAVCI DAVET EDİLDİ
Mustafa Parlak, bu gelişmeler üzerine organize suçlara bakan Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı ile temasa geçti. Parlak'ın, yaklaşık 4 ay önceki başvurusu üzerine, kuşkulanılan kişiler teknik takibe alındı. Dün bizzat Rekabet Kurumu'na giden savcılar, bilgi sızdırdığından şüphelenilen personelin odasında arama yaptı. Savcılar özellikle bilgisayarlardaki elektronik posta trafiğini inceledi. Bu arada bilgisayar hafısazından silindiği düşünülen yazışmalar için uzman desteği istendi.

BİLGİSAYARLARA EL KONDU
Soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Kelkit'in talimatı üzerine Ankara ve İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin eş zamanlı operasyonuyla gözaltı işlemleri yapıldı. Medya, telekomünikasyon ve LPG sektörü başta olmak üzere Rekabet Kurumu'ndaki pekçok soruşturmada firma temsilcisi olarak savunma yapan Prof. Dr. Esin ile özellikle Alman şirketlerine danışmanlık yapan ve Rekabet Kurumu'ndaki işlerini takip eden Avukat Ulya Selçuk'un İstanbul'daki bürolarında aramalar yapıldı. Prof. Esin ve Selçuk'un bilgisayarlarına elkonuldu. Esin ve Selçuk, el konulan dökümanlarla birlikte Ankara'ya getirildi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA