Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Otoyol krizinde kardeşçe çözüm tahkimden geçer

Pakistan'daki otoyol krizinde Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in kardeşçe çözüm bulma girişimlerine bankalar yanaşmıyor. Bankalar, "Konu dostlukla ilgili değil ticari ve hukuki bir konudur" diyor İş Bankası Genel Müdürü Özince, konuyla ilgli olarak, "Türk bankaları adaletin yaratacağı çözüme taraftır" derken, Vakıfbank Genel Müdürü Kacar, "Mutabakat kapısı açık tutulur, tahkim de devam eder" görüşünde

Bayındır Grubu'nun Pakistan'da üstlendiği otoyol projesinin askıya alınması sonrası başlayan "teminat mektubu krizi"nde yeni bir aşamaya girildi. Geçtiğimiz hafta Pakistan'a giden Adalet Bakanı Cemil Çiçek, sorunun çözümü için iyi niyet çerçevesinde karşılıklı adım atılmasını önerdi. Pakistan tarafı da uluslararası tahkime giden anlaşmazlık hakkında "Biz, iki kardeş ülkeyiz. Bu işi yabancılara havale etmeyelim. Aramızda halledelim. Türk kardeşlerimize iş vermekle hata mı ettik?" mesajı gönderdi. Bayındır Grubu'nun, Pakistan Karayolları İdaresi'nden avans almak üzere 4 Türk bankasından verdiği teminat mektubu, iş yarım kalınca sorun yarattı. Pakistan dönüşü İş Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Finansbank yöneticilerini toplayan Adalet Bakanı Çiçek, "Sulhen çözüm şansını denemek gerekir" dedi. Çiçek, Pakistan'ın "kardeşçe çıkış yolu bulunmasını" istediğini belirtti.

TAHKİM BEKLENSİN
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise otoyol projesinden kaynaklanan sorunun dostlukla ilgili olmadığını, tamamen ticari ve hukuki bir konu olduğunu söyledi. "Türk bankaları, adaletin yaratacağı çözüme taraftır" diyen Özince, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türk tarafı olarak, olayın başından beri dostane çözümden yana olduk. Ancak, Pakistan otoritesi yasal çözümü arzuladı. Türk bankalarının verdiği teminat mektubu tazmin ettirilecekse adli makamların vereceği karara uymakta tereddüdümüz yok. Türk firması haksızsa, tahkim çalışması sonrası ortaya çıkacaktır. Gerek uluslararası tahkimin gerkese Türk ve Pakistan mahkemelerinde devam eden davaların sonucunda alınacak kararlara harfiyen uyacağız. İhale makamı ile firma arasındaki sorun çözülemezse tahkim sonucu beklenecek." Teminat mekbunun bankaların riskini artırdığını hatırlatan Vakıfbank Genel Müdürü Ahmet Kacar da "Pakistan tarafı ile mutabakat sağlanması için girişimde bulunulacak. Sonuç alınırsa tahkimden vazgeçilecek. Uzlaşma olmazsa tahkim sonucuna göre hareket edilecek" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA