Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Mayın temizliği NATO'ya havale edilecek

Maliye Milli Emlak Genel Müdürlüğü Mardin'deki 49 bin, Hatay'daki 36 bin, Kilis'teki 34 bin, Gaziantep'teki 15 bin, Şanlıurfa'daki 55 bin ve Şırnak'taki 16 bin dönüm mayınlı arazinin temizlenmesi işini NATO'ya havale ediyor. Suriye sınırında TPAO tarafından açılan 10 kuyudan 9'unda petrol çıkması arazilerin önemini artırıyor. 205 bin dönüm mayınlı arazinin temizlenmesi ve organik tarıma açılması amacıyla daha önce açılan ihale gerek fiyat gerekse firmaların deneyim sorunları nedeni ile iptal edilmişti. Maliye bu kez NATO İkmal ve Bakım Ajansı'ndan (NAMSA) destek isteme kararı aldı. NAMSA, mayın temizleme işine müşavirlik ve teknik hizmet katkısı verecek.

ASKERLERİN UYARISI

Maliye sonuç alamadığı ihalelerde, mayın temizleme işi için yükleniciye 5 yıllık süre tanımayı, 44 yıllık tarımsal faaliyet süresi vermeyi planlamıştı. Ancak Milli Savunma Bakanlığı, mayın temizleme projesine ilişkin olarak, yaklaşık maliyetin ihale öncesinde belirlenmesinin gerçekçi olamayacağını belirtmişti. MSB'nin araştırmasında firma ön teklifleri 1 metrekarelik mayınlı alanının temizlenmesi için 0.5-15 dolar arasında değişmişti. Askeri kanat, mayın temizleme karşılığı arazinin tarımsal kullanıma verilmesi yerine devletin imkanlarıyla temizlenerek tarıma açılmasının daha yararlı olacağını savunmuştu.

NATO DEVREDE
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün, "temizle- işlet" veya "temizle-işlettir" esası ile ihale etmeyi planladığı mayınlı araziler için NATO İkmal ve Bakım Ajansı (NAMSA) katkı sağlayacak. NAMSA, NATO ülkelerine malzeme, teçhizat ve hizmet tedarik etmek amacıyla, 1958 yılında kuruldu. Merkezi Lüksemburg'da olan NAMSA'da Türk subaylar da çalışıyor. NAMSA teçhizatın teknik özellikleri ve lojistik ihtiyaçlarının tespiti ile ömür boyu sistem performansının iyileştirilmesi güvencesi veriyor. NAMSA Kaynak Arşivi'nde 30 binin üzerinde firma, bir milyon 200 binin üzerinde malzeme kaydı yeralıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA