Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Vergi sürprizine dikkat!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun yıllar hasret kaldığımız bir tarzda 2010 Bütçesi'ni açıkladı. Anayasa gereği, bir sonraki yılın bütçesi, 75 gün öncesinden Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuluyor. Bu tarih, her yıl 17 Ekim'e denk geliyor. Son yıllarda bütçe, gece yarısı Meclis'e sunulur, bakanlar ortada görünmezdi. Ta ki Plan Bütçe Komisyonu'ndaki genel konuşmaya kadar. Şimşek, önceki gün maliye geleneğinin örnek uygulamasını canlandırdı. Tatmin edici olmasa da bazı bilgiler verdi. Örneğin, 2009'da bütçe gelirlerindeki azalmanın 44.8 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu tutarın, 40.1 milyar lirasını ekonomideki daralmaya, 4.7 milyar lirasını da sektörel vergi indirimlerine bağladı. Peki, 2009'da kriz yüzünden vergi gelirleri ne kadar azaldı? Bu sorunun yanıtını da biz verelim. "38.4 milyar lira!" 2009 yılından 2010'a vergi gelirlerinin ancak 30 milyar lira artacağı düşünüldüğünde bütçedeki güçlük daha iyi anlaşılıyor.
Söz vergiden açılmışken, henüz 2009 yılına ait revize gelir beklentisi elimizde yok. Ancak, tahminler üzerinden şu analizi yapabiliriz:
"2010 sonunda yüzde 5.3 enflasyon hedeflenen ortamda dahilde alınan Katma Değer Vergisi (KDV) nominal olarak yüzde 13.5 reel olarak yüzde 4.6 artacak. Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) nominal yüzde 22 reel yüzde 12 artış sağlanacak. Harçlarda nominal artış yüzde 17, reel artış yüzde 10 olacak."
Yukarıdaki sayı karmaşasının özeti ise dolaylı vergilerde sürpriz ayarlama yapılacağı, hemen her türlü resmi işlemden alınan harçlara yüklenileceği yönünde. Ayrıca, Gelir Vergisi'nde dar gelirliler dışındaki kesim ciddi denetim markajı ile ekstra beyana teşvik edilirse kimse şaşırmasın!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA