Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Genelkurmay Başkanı'nı anlamak

Düne kadar sorgulanacağı hayal bile edilemeyen gerçeklerle yüzleşmek, mevcut hukuki süreçleri olgunlukla karşılamak, bünyesel sorunları çözmek, dışsal baskıları yönetmek, kurumsal değişime liderlik etmek, temel görevine odaklanmak ve milletin ordusunun itibarını korumak...
Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in içinde bulunduğu durum, Çinlilerin bedduasını aratmayacak cinsten... "Tanrı seni geçiş dönemlerinde yaşatsın!"

***

Genelkurmay Başkanı'nın, hafta içinde Başbakan Tayyip Erdoğan'la yaptığı 3 saatlik görüşmeyi ve sonrasında gelen iki açıklamayı dikkatlice analiz etmek zorundayız.
Genelkurmay'ın, "yazılı açıklama geleneğini", "açıklamaların sıklığını" ve "mesajlardaki üslubu" ayrı ayrı değerlendirirken bu beyanatları tetikleyen koşulları ve hedef kitleyi de gözetmek durumundayız.
***

Türkiye, Genelkurmay'ın resmi internet sitesi üzerinden yayımlanan gece yarısı bildirileri ikliminden hızla uzaklaşıyor. Buna rağmen asker, "kendisine yönelen, eski alışkanlıkları tahrik eden, hiyerarşik dengesini bozan" yorumlara karşı kayıtsız kalamıyor. Genelkurmay kaynaklı basın duyurularının sayısı giderek azalırken, o açıklamalarda "parlamenter demokrasiye sıkı sıkıya bağlılık" vurgulanıyor ve sivil siyasete dolaylı yoldan bile olsa "müdahale görüntüsü verilmemeye" gayret ediliyor. Gelinen noktada, askerin "meramını anlatmak için dahi konuşması" istenmiyorsa, bir formül bulunması gerekiyor. Örneğin, 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerini, "başkomutan" sıfatıyla uhdesine alan sayın Cumhurbaşkanı'nın yine aynı sıfatıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmaya dönük girişimlere, uygun bir dille karşılık vermesi beklenebilir. Devlet Günleri'nde Cumhurbaşkanı- Başbakan- Genelkurmay Başkanı arasında tesis edilen diyalog ortamı bu amaçla etkili biçimde kullanılabilir.
***

Şimdi şu sorunun yanıtını arayabiliriz...
"TBMM'deki 23 Nisan Resepsiyonu'na katılarak askeri boykotu kıran Genelkurmay Başkanı, o gece neden medyadan yakındı ve yanlış şeyler yazıldığı eleştirisini yaptı?" O çıkışın, gazetecilere mesafeli tutumu ile bilinen Org. Özel açısından iki belirgin yönü vardı. 1- Yazılı soru- cevap yöntemiyle gerçekleştirdiği röportajların sunuşundan ve vurgularından yeterince memnun değildi. 2- Askeri sürekli mindere çekmeye çalışan çevrelerle tv programları ve gazete köşelerine sıkıştırıp yumruk atan aydınlardan hayli rahatsızdı.
***

Arka planı merak edilen bir diğer soru da şu:
"Ulusalcı odaklara yöneldiği anlaşılan son Genelkurmay tepkisinin stratejik başka hedefleri de olabilir mi?"
Sanırım, Org. Özel dışarıya taşan öfkesi ile içerideki huzursuzluğu da yatıştırmayı öngördü. Anayasal sisteme sözde değil özde bağlı asker kimliği geliştirmeye çalışan, ertelenmiş Yüksek Askeri Şûra terfilerine çare arayan, 28 Şubat soruşturmasından etkilenen muvazzaf kadrolarda komuta dengesini yeniden kurmaya çabalayan, terörle mücadele eden ve etkin birlik yapısı kurgulayan Org. Özel'in omuzlarındaki yük hayli fazla.
Genelkurmay Başkanları'nın sadece askeri birikimlerine yaslanarak değil aynı zamanda milli iradenin temsilcilerine bağlılık sergileyerek de saygınlığını artırabileceği bir dönemi yaşıyoruz. İşte bu nedenle...
Bırakalım asker asli işini yapsın. Sürekli siyasetle imtihan edilmesin. Milletle arası soğutulmasın. Zira ordunun ikamesi yoktur!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA