Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Zirvenin kodları...

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Doğu- Güneydoğu milletvekilleri ve parti yöneticileri ile bir araya geldiği toplantı birkaç yönden önemliydi. 1- İstişare geleneği. 2- Dünden alınan dersler. 3- Söylem birliği. 4- Teşkilata güven aşılaması. 5- Yeni stratejinin ipuçları...
Birincisi... "AK Parti'de danışma mekanizması işliyor ama eskisi gibi değil" deniyordu. Yani, "Herkes her şeyi biliyor, açık zihinle dinlemek yerine, ön kabullerle geliyor" eleştirisi yapılıyordu. Bu sitem taraftar da buluyordu. Güneydoğu zirvesi, AK Parti'nin "istişare sünnettir" çizgisinden kopmadığını gösterdi.
İkincisi... Büyük buluşma tarihi değerlendirmeye de sahne oldu. Habur süreci için "yola mayın döşendi", Oslo süreci için "ihanete uğradık" tespitleri yapılması süreç yönetiminin kesinlikle değiştiğini göstermesi bakımından manidardı.
Üçüncüsü... Ankara'da geliştirilen siyasetin, Diyarbakır'da dile getirilmesinde problem vardı. Bırakın il başkanlarını, milletvekilleri bile terör örgütünün yaydığı korku ikliminin etkisinde kalabiliyordu. Bu atmosferde ister istemez bireysel çıkışlar yaşanıyor, ortak dil konuşulamıyordu. Başbakan'ın girişimi ile çok seslilik akort edildi.
Dördüncüsü... Başbakan'ın verdiği, "Dirayetli olun. Yapılanları anlatın. Halkın arasına girin" mesajı aslında, "Güçlükleri biliyorum, yılmayın ve beni ölçü alın" anlamına geliyordu.
Beşincisi... AK Parti, Kürt sorunu ile terör sorununu ayrıştırma yaklaşımını artık pekiştirdi. Kürt kökenli vatandaşların demokratik talepleri karşılanırken, terör destekli Kürt siyasi hareketi ile bağının kesilmesinde ısrar edilecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA