Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Twitter ayıklamalarının perde arkası

Gezi olayları ve örgütlenme biçimi, Türkiye'yi "yeni nesil medya" gerçeği ile en sert biçimde yüzleştirdi. Twitter-Facebook ikilisinin gücü ve yaygınlığı Ankara'yı bir hayli şaşkına çevirdi. Ve sorular başladı. "Nasıl önlem alabiliriz?", "Siber suçlarla mücadele için ne yapmalıyız?"
Derken, "Özgürlükler kısıtlanacak mı?" tartışması alevlendi.
Nihayet, sahte veya yanıltıcı Twitter hesaplarının ayıklandığı bir süreç yaşandı.
Peki, gerçekte ne oluyordu?
Merak edilenlerin yanıtını en yetkili ağızdan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan dinledik. Yıldırım, önceki akşam iftar davetinden sonra gerçekleşen sohbette, ilginç bilgiler paylaştı. Bir ara korumalarından özel çantasını istedi. İçinden bir dosya çıkardı ve okumaya başladı:
"Takipçi sistemi kredi yöntemiyle çalışır. Sistemdeki kullanıcıları takip ettirerek kredi verir. Kazandığınız kredilerle diğer kullanıcılar sizin takipçiniz olur... Günlük 100 takipçi kazandırır, reklam tweeti atmaz. Gold üyelik seçeneği bulunmaktadır. 1 ay 20 TL, 3 ay 50 TL, 6 ay 100 TL..."
Böyle çok sayıda örnek mevcut. Anlaşılan o ki Twitter'ın son ayıklamalarının nedeni tamamen ticarî. Yani, Amerikalı şirketin yarattığı ekonomik değerin, Türkiye'deki taşeron firmalarca pazarlanması ama Twitter'a tek cent ödenmemesi.

***

Bakan Yıldırım, sohbet sırasında, Gezi Parkı olaylarının ardından Facebook ve Twitter yetkilileriyle görüştüklerini, Türkiye'ye çifte standart uygulayan bu kuruluşların öncekinden daha titiz davranmaya başladığını söyledi. Yeni yasama döneminde "siber suçlar"la ilgili düzenleme yapacakları mesajını verdi. "Özgürlüklerin kısıtlanacağı ve sosyal medyanın yasaklanacağı iddiaları doğru değil" dedi.
Facebook ve Twitter yetkililerinin, servis sağlayıcı şirketlere verilebilecek hapis cezası nedeni ile kaygılarını paylaştıklarını hatırlattı. "Sanal âlemde ırkçılık, nefret, istismar suçu işlendiğinde yer sağlayıcıya hürriyeti bağlayıcı ceza yerine para cezası verilebileceğini" anlattı.
Ve ayrıca... İnternetin Birleşmiş Milletler'i olarak kabul edilen ve merkezi Los Angeles'ta bulunan "İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu"nun (ICANN-Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), Ortadoğu Merkezi'ni İstanbul'a taşıyacağı bilgisini paylaştı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA