Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Uçak krizinin seyri ve muhtemel gelişmeler

Türkiye-Rusya ilişkilerinin izleyeceği seyir, iç ve dış kamuoyunun ana merak konusu. Uçak krizinden sonra iki ülkenin en kritik teması 3 Aralık 2015'te Belgrad'da AGİT Zirvesi sırasında gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la yaptığı görüşmenin izdüşümünden ilginç sonuçlar çıkarmak mümkün. Buna göre,
1- Rusya, bilhassa Kremlin travmayı atlatmış değil.
2- Alelacele açıklanan ekonomik yaptırımların iki taraflı bıçak gibi işleyeceği Moskova tarafından giderek daha iyi anlaşılmakta.
3- Rusya, uluslararası arenada tezlerini anlatmakta ve ikna etmekte beklediği desteği bulamamakta.
4- Türkiye'ye karşı küresel diplomaside açık ve örtülü üç karta oynayacağını göstermekte... a) DEAŞ'in petrol ticaretinde Ankara'nın da rolü var! Bu iddia, Türkiye'nin bir şey söylemesine bile gerek kalmadan çürütülmekte. b) PYD ve PKK'ya hamilik arayışı... Rusya'ya kısa vadede bir partner kazandırsa da orta uzun vadede terör örgütleri ve uzantıları ile işbirliğini izah etmenin büyük maliyeti ortada. c) Ermeni soykırımı iddiaları. Rusya'nın, "Şimdiye kadar sesimizi çıkarmadık ama..." diye başlayan mesajlarının "şantaj" dışında değeri olmadığı açık.
5- Ancak... Her şeye rağmen, krizin kontrol edilebilir sınırlarda tutulması, Türk ve Rus halklarına çıkardığı faturanın azaltılması adına müthiş çabalardan da söz etmek mümkün. 2016'nın normalleşme adına sürprizler barındırdığı söylemek yanıltıcı olmayacak.

***

Madalyonun, Suriye cephesine gelince... Ankara diyor ki...
1-
Rusya'nın, ABD ile operasyonel kaza yaşanmaması için Suriye'de vardığı mutabakatın Türkiye'nin hava sahasının ihlaliyle hiç ilgisi yok. O uzlaşı Suriye alanında yürütülecek operasyonları kapsamakta.
2- Egemenlik sahamızın ihlali, Suriye'deki uluslararası askeri faaliyetlerden ayrı bir husus. Mesele bizim angajman kurallarımızla ilgili. Bunu Rusya da biliyor. Özür dilenecek bir durum yok ama üzgünüz.
3- Rusların bombaladığı bölgelerde ılımlı muhalefet ve Türkmenler yaşıyor. Rusya DEAŞ'ı hedef almıyor. Operasyonların yüzde 8'i DEAŞ'a, yüzde 92'si rejim adına muhalefete yönelik. Bir ülke düşünün ki, Mısır'da DEAŞ sivil uçağını düşürmüş. Ama Rusya o terör örgütüne sembolik saldırıyor, asıl diğer tarafı hedef alıyor. Bunu neyle izah edebilir?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA