Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Maliye'den mektup var: "29 milyar liranın hesabı"

Maliye Bakanlığı, bu yıl 29 milyar liradan fazla vergiyi toplamaktan imtina edecek. Kulağa tuhaf geliyor ama gerçek. Üstelik bu yeni bir şey de değil. Her yıl benzeri durum söz konusu. 2014-2016 dönemi için vazgeçilen vergi tutarı 80 milyar lirayı bulacak. Buradaki mesele, "Vergi Harcaması!"
Yani devletin, ekonomik, mali ve sosyal amaçlarla tahsil edeceği vergilerden, kısmen veya tamamen, geçici ya da sürekli olarak feragat etmesi. "İstisna, muafiyet, düşük vergi oranları ve vergi ertelemesi" nedeniyle Maliye her yıl ciddi miktarda geliri toplamaktan vazgeçiyor. Peki, "Vergi Harcaması", bir başka ifade ile vergiden fedakârlık yapılan tutarlar hedefe hizmet ediyor mu?
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın talimatı ile vergi gelirlerinin kalitesini artırmaya yönelik dönüşüm programı başlatılmış durumda. İstisna ve muafiyetler gözden geçirilecek, "amacına ne kadar uygun gidiyor" diye bakılacak. Nitekim Gelir Politikası Genel Müdürlüğü bu amaçla bütün mevzuatı taradı. Kurumlara mektup yazıldı. Muhtemelen eylül ayında "Vergi Harcaması Raporu" yayınlanacak. Tüm istisnalar ve maliyeti kamuoyuna açıklanacak. Böylece başlangıçtaki teşvik düşüncesine katkı sağlamayan istisna ve muafiyetler ayıklanacak. Bu sayede vergi fedakârlığı yoluyla ekonomiye aktarılan kaynaklar halkın ilgi ve bilgi alanına girecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA