Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Libya'dan dünyaya stagflasyon ihracatı

Mağrib'den Maşrık'a (Fas'tan Umman'a) siyasi çalkantılar coğrafyasında Libya, kendine has dinamikleriyle farklı sonuçlar yaratabilecek bir ülke. Öncelikle liderinin kişisel özellikleri; Mısır'daki 18 günlük çözülme sürecinden farklı kırılmalar doğuruyor.
İkincisi; 6 bin yıllık devlet geleneğine sahip Mısır'daki kurumsallaşma Libya'da yok. Kaddafi'ye sadık tek kabile ve 5 bin kişilik özel ordu; kaotik ortamda binlerce insanın hayatını alabilecek.
Üçüncüsü; Batı'nın gelişmiş ekonomilerinin Libya'daki dünyanın en iyi petrolüne olan bağımlılıkları söz konusu. Dördüncüsü; Libya'daki karmaşanın Türkiye faturasındaki özel öneme sahip ağırlığı...
25 bin gurbetçi, 14'ü yağmalanmış 214 şantiye, 7.6 milyar $'ı son 2 yılda imzalanmış halen 15.3 milyar $'lık kontratlarla; toplamda 27 milyar $'a varan iş hacmimiz. Üstelik bunlara yıllık 2 milyar $'lık ihracatımız dahil değil.
Türkiye'nin son 10 yılda bölgede artan önemi, üstlendiği riskleri de tırmandırmış bulunuyor. Şimdi tarihimizin en büyük tahliye operasyonunu yönetiyoruz. Çin bile Türkiye'den tahliye yardımı talebinde...
Daha dün 8 kuruşluk artışla benzinde Libya Zammı'nı yaşadık. Devamı, sadece bizim için değil; dünya için "gelecek" gibi görünüyor.
Küresel kriz yüzünden zaten yavaşlayan Avrupa, Libya petrolündeki "uzun soluklu kaos" fiyatları, bambaşka bir tehlikenin habercisi: stagflasyon.
Anlamı; daha düşük büyüme (durgunluk) ortamında daha yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik ortamı... Kısaca ekonomik krizin en sancılı hali...
Kaddafi'nin adamlarıyla birlikte; "Somali oluruz" diye tanımladığı iç savaş ortamını sürdürmesi halinde, Batı'ya yalnızca petrol değil, stagflasyon da ihraç edeceğini gösteriyor bize.
Libya'nın küresel ekonomide ivmeleyeceği bir başka olgu; zenginliğin el değiştirmesi olacak. Güç ve zenginliğin Batı'dan Doğu'ya akışı, Libya'da yaşananlar yüzünden daha da hızlanacağa benzer.
Türkiye; Libya'dan nasıl etkilenir? Kısa vadede vatandaşlarımızı tahliye edeceğiz.
Türkiye'nin eko-politiği tehdit altında olmasa bile, Libya'daki işletmelerimiz, büyük kayıplar yaşayacak.
Büyük başın derdi de büyük olur dedikleri bu olsa gerek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA