Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kırılma noktası

Her şeyin, kendine uygun düşen bir "kırılma noktası" vardır. Tıpkı optik fiziğindeki gibi, bu kırılma noktası, "herkesin kendi dalga boyunda" gerçekleşir. Yeni Anadolu yolculuğunda, bu kırılım serüvenini mukayeseli görebiliyor insan.
Örneğin Van... Milyonlarca yıl o göl oradadır. Binlerce yıl Vanlılar da orada. Göl de kent de zamanın eriticiliğine bir şekilde karşı koyabilmiş. Nitekim bu yüzden oradalar zaten. Sorun; varolmanın şeklinde...
Akdamar
'da geçen yıl yapılan ayin, Van için önemli bir kırılma noktası yaratmış. Bunu, kentin "gelecek beklentisinde" hissedebiliyorsunuz. Kırılma noktası çünkü, Van'a dair "farkındalığı" bir anda zirveye ulaştırmış...
Elinize bir dünya haritası alın. En büyük ölçeklisinde dahi, Van Gölü'nü fark edebilirsiniz. Ancak aklınıza, uçağa atlayıp burayı ziyaret etmek gelmez. Zira farkındalığın derecesi, aktivasyon enerjisi üretemeyecek kadar siliktir. Fakat 95 yıl aradan sonra Van Gölü'nün Akdamar'ında kadim bir ritüeli yerine getirirsen, durum değişir. Algılar da değişir.
Bugün gelinen noktada Van, farkındalık sorununu çözme yolunda kendine bir fırsat yaratmış bulunuyor. Bunu "beğenilirlik" ile destekler ise yeni bir Van'dan söz edebileceğiz.
Eski Anadolu'da bir bilge, "zihnin gözüyle görünenler" der; "asla yok edilemez." Zihnin gözündeki bu ritüelin, Van'a dair yeni varoluş öykülerini yazma yolunda bir başlangıç olacağını hissediyorum.
Öyle bir varoluş ki, doğası var, istifade edebilen... Tarihi var, tanıtabilen... Gölü var, yararlanabilen...
Ancak; Akdamar ile inanç turizminde mevcut konaklama kapasitenizi 10'a katlayabilir fakat kalıcı bir zenginlik için her şeyi Akdamar'dan bekleyemezsiniz.
Van kentinin akilleri beklentiyi, daha nitelikli bir düzeye taşımış bulunuyor. Eğer deniz ölçeğinde gölünüz, binlerce yıllık tarihiniz ve yerel değerleriniz varsa, Van'a özgü bir yürüme koridoru inşa edebilirsiniz.
İŞGEM'in vizyoner başkanı Mahmut Gedik'le birlikte, tersanesinde ziyaret ettiğimiz Metin Öztopçu beş yıl sonraki Van Gölü tipi tekne tasarımlarından bahsediyordu. Üstelik henüz gölün üstü teknelerle dolup taşmadan...
Kırılma noktası, eğer ona hazırsanız, bahtınızı dönüştürür. Değilse, kırıldığınızla kalırsınız.
Bugün Van, olumlu anlamda patlamaya hazır bir zemberek yayı gibi.. Peki bu zenginlik getirir mi? Cevap, Van'ın bu zihin yapısına ne kadar hazır olduğuna bağlı...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA