Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yönetebiliyoruz!

Gidişatın yönünü görebilmek için ortalama eğilimler, son derece önemlidir. Zira bunlara bakarak yön çizilebilir. Ortalamanın sorunu ise onun hesabına kattıklarınız içinde ne kadar çok "uçlarda" değer varsa, o kadar fazla saçmalama riski olur.
Bir insanın kafasını buzluğa -75 dereceye, ayaklarını da fırına +150 dereceye koyalım.
Göbeği; ortalamada vücut ısısını tutturmuş; 37.5 derecedir ama o insan artık ölüdür.
ABD'nın kırılan notuyla oluşan finansal tsunaminin Türkiye sahillerinde nasıl bir etki yaratacağı, önceden tahmin edilmiş ve Merkez Bankası'nın peş peşe aldığı tedbirlerle piyasamız buna hazırlanmıştı.
Şu sırada altının rekoruna, dolar, euro ve borsanın uçlarda geziniyor olmasına bakıp, oluşan değerlerle "ortalama eğilimi" kestirmek mümkün değildir. Bu değerlerin denklemden çıkacağı güne kadar bekleyip görmek şarttır.
Nitekim göstergelerin çıldırdığı "kara" günlerde, bunlar üzerinden piyasayı maniple etmek isteyenlere gün doğuyor. Emin olduğumuz, "panik atak" ile kafası karıştırılmışların üzerinden "servetin el değiştirdiği" ve spekülatörlerin devreye girdiğidir.
Üretim, büyüme ve yatırımlar, hız kesmekle birlikte sürüyor. Tüketim harcamalarında "uyarıyla gelen" azalma söz konusu. İhracatçı, AB'deki durgunluktan etkilenmekle birlikte kurdaki avantajla hedeften fazla beri düşmeyecek. Kamu maliyesi şükür ki sağlam. Daha da önemlisi, bu karmaşanın "yönetildiği" duygusu piyasalarda hâkim.
Buna rağmen "kriz yaratıp servetin el değiştirmesine imkân sağlama" amacındakilerin gayretleri, asla küçümsenmemeli. Kurt dumanlı havayı sever ve piyasanın tozu dumanı henüz daha dağılmış değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA