Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bilgi hayat kurtarır!

Van'daki sizce son deprem miydi? Artık kıyamete dek bir daha sallanmayacak mıyız? Aslında cevabı hepimiz biliyor fakat "bizim başımıza gelmedikçe" tedbir geliştirmiyoruz.
En büyük tedbir bilgilenmedir ve bunun için hiçbir mazeretimiz bulunmuyor. Yapacağımız, üretilen bilgiye erişmek ve okumak yalnızca!.. Bugün 30 milyonumuz internet kullanıyor. Hadi afet merkezlerine gidip kitap veya broşür alamıyorsunuz, peki Facebook'a bağlandığınız cihazınızdan neden araştırmıyorsunuz? AFAD yazsanız, bilgiler önünüze akacak. Bu alana kendini hasretmiş bilim insanı Mikdat Kadıoğlu diye sorsanız, Google size her şeyi dökecek. Süheyla Sezan'ın "ismail" projesiyle, okulunuzdaki öğrencilere "hayatta nasıl kalacakları" canlandırmasını yapmanız mümkün. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün biz "depremle yaşamaya alışması gerekenler" için hayati değere sahip kitapları var. Bunlar bedava ve www.guvenliyasam.org/ yayinlar sitesinden indirip okumak mümkün. Birey ve Aile için Depremde İlk 72 Saat: Afetlerin ilk dakikalarında herkes kendi başınadır, bizi sadece kendi hazırlığımız ve bilgimiz koruyabilir. Depreme Karşı Yapısal Risklerin Azaltılması: Bu kitapta; binaların kuvvetli bir yer sarsıntısının etkisi altındaki davranışları inceleniyor. Depreme Karşı Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması: Deprem sırasında ev, okul, alışveriş merkezi, işyeri, her nerede isek, riskleri nasıl azaltırız?
Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme: Hasar görmüş binada uygulanabilecek yapısal güçlendirmeleri anlatıyor.
Zorunlu Deprem Sigortası Bilinci: Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yapılan Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bilgiler. Engelliler İçin Depremde İlk 72 Saat: Birer adımla başlayıp afetin zararlarını azaltmak mümkün.
Olağandışı Durumlarda Yaşamı Sürdürme: Afet sonrasında hayatın sürmesi için özel tedbirler şarttır. Bunlar var bu kitapta.
Sağlık Kuruluşları İçin Afet Acil Yardım Planlama Rehberi:
Hastane ve benzeri sağlık kuruluşlarının, depreme karşı gerekli tedbirleri nasıl alacağı anlatılıyor. Eğitim Kurumları Sanayi ve İşyerleri İçin Afet Acil Yardım Planlama Rehberleri: Özel koşulları dikkate alınarak atılması gereken adımları yazıyor.
Afetlerde Psikolojik İlkyardım: Bireylerin karşılaştığı şiddet ve süreleri değişen psikolojik sıkıntılar ve hal çareleri... Mesela kurtarma çalışmalarında, Kürtçe bilen psikolog bulamadık Van'da... Yerel Afet Gönüllüleri İçin Afete Hazırlık: Profesyonel ekipler gelene kadar geçen sürede ilk müdahale için imkân ve kabiliyete sahip yerel afet gönüllüleri için yol gösterici bilgiler... Afet Zararlarını Azaltmaya Yönelik Şehir Planlama ve Yapılaşma: Yerel yönetimler ve teknik adamları kesin okumalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA