Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Büyüme sancısı (!)

Bu başlığa bakıp, büyüyen her yapının yüzleşmek zorunda kaldığı sancıları anlamayın. Büyürken enflasyon üretmek, istihdamı, cari açığı yönetmek gibi sancılardan söz etmiyorum. Sancı adeta "Tanrım, neden hâlâ büyüyoruz!" feryadına dair...
Anlamak mümkün değil. Bazı üniversitelerin araştırma merkezleri büyümeyi "hızla küçülmesi" üzerinden değerlendiriyor. Bazı STK'lar "büyümeden pişman olacağımız" vurgusunda. Bazıları da dilini frenlemese "kahretsin, yine mi rekor büyüme" tepkisini gösterecek.
Siyasetin büyümeye muhalefeti daha da ilginç... Beklentiyi de aşıyor olması "orta vadeli programa ihanet" diye değerlendirilmiş.
Rekor büyümeden sancılıların ortak paydası, krize karşı uyarı olsa, bu durum anlaşılır bir şeydir. Neticede krizin öbeğinde bir Avrupa var, Arap Baharı yüzünden ihracatımızın eksen kamasında duraksama var. Dünyadaki durgunluk tehlikesi, büyümeyi yavaşlatacak gerçeği var.
Ancak büyümeden sancı duyanların ortak paydasında böylesi bir "ihtiyatlı iyimserlik" değil, düpedüz "nasıl olur! Hâlâ mı büyüyoruz" endişesi(!) var. Endişe diyorum zira büyümeye karşı tepkilerin çok azı ekonomik dayanağa sahip.
Bir ülke, büyümeden endişe duyar mı? Eğer bu büyüme "sürdürülebilir" olmayacaksa, bunun şartları tartışılır, tedbirleri önerilir. Peki aldırmayabilir miyiz? Hayır! Zira önümüzdeki dönemde büyüme hızımızda gerileme bekliyoruz. Zaten bunu "vites küçültme" diye adlandırdık.
Şu anda rekor rakamların sürmesi, Avrupa'daki finansal kaosun reel ekonomiyi henüz dramatik etkilemeyişinden kaynaklanıyor. Son çeyrekte şirketler, finansal kaosa rağmen hedeflerini, yıllık planlarını yerine getirme yönünde çalışıyorlar. Fakat yeni yıl ile birlikte, muhtemelen şubattan sonra, 2012'nin ilk çeyreğinde Avrupa'nın hız kesmesiyle birlikte Türkiye'nin büyüme rakamları da etkilenecek.
Rekor kırarken "mutlu olmayan" bizdeki büyüme sancılıların, hız kesmesi halinde verecekleri tepkiyi düşünemiyorum bile.
Ekonomi yönetiminin faizden kura, dış açıktan ihracata dek, büyümeye dair ne varsa her alanda daha fazla "ince ayar" yapması ve vites küçültürken, bunun kamuoyuna daha net anlatılması şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA