Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

EAGÜ

Gözümüz ilk 10'da olunca dikkatimize fazla gelmeyen ülke grupları vardır. Mesela EAGÜ... Açılımı; "En Az Gelişmiş Ülkeler" ve tahmin edileceği üzre, gelişmişlik liginin küme düşme sahasında yer alırlar. Ne G-7'lere, ne BRIC, ne de G-20'lere benzerler. Onların sorunları da ihtiyaçları da son derece farklı...
Büyük devlet olmak hele ki coğrafyasında lider ülke olmak, sadece büyümekle olmuyor. Yoksul ülkelerin ve onların insanlarının sorunlarıyla da dertlenerek oluyor.
Dün Başbakan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de bir genelge yayınlandı. EAGÜ'ye yönelik ekonomik ve teknik işbirliği paketini tanımlıyordu bu genelge. Gerekçesini aktaralım: "Dünya siyasetinde önemi ve görünürlüğü giderek artan ülkemizin, paketin hayata geçirilmesi ile uluslararası alandaki etkinliğinin artması ve özellikle Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin büyük bir ivme kazanması öngörülmektedir.
EAGÜ
'lere yönelik bu girişim, ülkemizin çok yönlü ve aktif dış politika yaklaşımı ve küresel meselelerde daha çok söz sahibi olma iradesinin somut bir yansımasını oluşturmaktadır." Bu da nereden çıktı diyenlere bir hatırlatma; 9-13 Mayıs 2011'de İstanbul'da BM ile ortaklaşa düzenlediğimiz konferansta EAGÜ sorunlarını ve muhtemel ortak projeleri tartıştık zaten. Böylelikle Dışişleri eşgüdümünde, bakanlık, kurum ve kuruluşların katkı ve katılımıyla teklif edilen projeler için gerekli kaynak tahsisi sağlanacak.
Proje teklifleri, Bakanlık ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) başkanlığında oluşturulacak, öncelik teknik projelere verilecek.
Büyük devlet olma iddiasına yaraşır bir adım. Tarih, benzer adımlarla şekillendi diyebiliriz. Geldiğimiz düzeyin ve küresel arenadaki iddiamızla örtüşen bir tutum. Hatırladığım kadarıyla yalnızca 2009'da TİKA, 707 milyon $'ı resmi, 1.5 milyar $'ın üzerinde hibe, kalkınma yardımı ve destek gerçekleştirmiş.
Değişen zihin yapımızın da bir göstergesi bu... Çok değil bundan 20 yıl öncesine dek benzer girişimleri "Türkiye tanıtımı" adı altında harcıyor, "aile fotoğrafına" girebilen reklamcılara veya "eşe dosta" dağıtıyorduk.
Şimdi gerek büyükelçiliklerimiz gerek TİKA ve benzeri kurumlar üzerinden, amacı net, proje odaklı ve bir faydaya hizmet eden hibe ve yardımlar söz konusu. Büyük devlet olmanın gereğini yerine getirerek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA