Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Gölgeyi kovalarken...

Buca'da diyabet hastası Rüya, yaşamı için sürekli karnına takılı olması gereken insülin pompası yüzünden YGS sınav salonundan çıkarıldı dün. Sebep, kopyaya karşı tedbir olsun diye hiçbir cihaza izin verilmeyeceği "ilkesi" idi. Sınav gözetmeni "gölgeyi kovalarken, aslını yitirmiş" biriydi ve hayali, diyabet hemşiresi olma Rüya'sını bitirivermişti.
Başbakan'ın "yerli marka oto üretecek babayiğit arıyorum" çağrısı üzerinden 1 yıl geçti. Başta Otomobil Sanayicileri Derneği, yüzlerce sayfa dolusu rakamlarla "nasıl yapılamayacağını" raporlaştırdı.
Yetmedi, bir şekilde prototip üretebilmiş "yiğitleri" de "mevzuat hazretleri" ciddiye almadı. Bürokrat "gölgeyi kovalarken, aslını yitirmiş" birileriydi ve yerli marka Rüya'sı bitirilmişti.
İnovasyon (yenileşim), rekabetin vazgeçilmez enerjisiydi. Katma değeri yüksek üretim olmadan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, bir rüya idi. İhracatta ciroyu "zirveye" çıkaran bizler, kârlılığı ıskalayınca, 134 milyarlık ihracatın ancak 241 milyarlık ithalatla sağlanabildiği gerçeğini unutuverdik. "Gölgeyi kovalarken dikkat et, gerçeği yitirebilirsin" diyen Ezop, bizim sanayiciden mi bahsediyordu acaba?
Kadını dışarıda bırakan her strateji, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamaz! "Kadın da okusun, çalışsın" diyen ancak hayatı, kadını da var edecek şekilde tasarlamayan bizler "12 silindirli Ferrari'nin 6 silindiriyle" küresel rekabette "Formula 1" olma rüyasında... 4.5 milyon okumaz yazmaz kadın... 1 milyon ilköğretimi dahi tanımayan kızımız. Kadına karşı ikiyüzlü tutumumuz, gölgeyi kovalarken aslını yitirdiğimiz için, pozitif ayrım da bir Rüya'dan öteye geçemiyor.
Turizmde gölgeyi kovalamak, turist sayısı olunca, işin aslını (turist başına gelir) yitiriyoruz. Geçen yıl 36 milyon turistten 23 milyar dolar gelir sağladık. Antalya iyi gidiyor fakat diğer yörelerimiz, gelen turiste katma değerli hizmet üretmek yerine, onun harcayabildiklerine mahkûm kalıyor. Gölgeyi kovalarken dikkat etmeyen turizmcimiz, aslını yitirebiliyor ve bacasız sanayi Rüya'sı ıskalanıyor.
İşin aslı, küresel oyunculuk iken "ortağını dolandırma" gölgesini kovalayanlar yüzünden birlikte iş yapma kültürü gelişemiyor ve ilk 10 ekonomi Rüya'sı tehlikeye giriyor.
Aslında her birimiz, Rüya'nın rüyasını bitiren sınav gözetmeniyiz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA