Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Baronlara vergi?

Futbolcuların vergi imtiyazı nihayet kaldırılıyor. Böylece en üst ligde %15 olan ve liglere göre kademeli olarak %5'e inen futbolcu vergisi %35 oluyor. Bu sayede memurdan dahi az vergi ödeyen sporcular için Türkiye "vergi cenneti" olmaktan çıkarılıyor.
OECD ülkeleri içinde futbolcudan ve kulüplerden en az vergi alan Türkiye'nin bu imtiyazı "futbolcular" açısından çözmesi, iyi bir gelişme. Zira bu imtiyaz, ülkede futbolcuların vergi yoluyla geliştirilmesini temin edemedi. Ancak Maliye'nin son düzenlemesinde, nedense kulüpler ve futbol baronları unutuldu. Zira işin bir de kulüpler boyutu var.
Onlar iki tarafı kesen kılıç palyoş gibi, gelirlerinden vergi muafiyeti yanında harcamalarını da vergiden düşebiliyor. Misal, TV, saha, forma reklam, maç bileti, kombine bilet, loca ve bonservis gelirleri tamamıyla vergiden muaf. Yetmedi, sponsorluk harcamalarının amatör kümede tamamı, profesyonel kulüplerde %50'si, matrahtan indirilir.
Dahası? Saha, salon ve tesis kirası, spor tesislerinin harcamaları, sporcuların yeme içme ve ikametleri, tüm spor malzemeleri, transferlerin bonservis bedeli ve sporculara verilen prim, para, ev, arabalar da matraha dâhil değil.
Başka? Siz devlete beş kuruş borç ödemesi geciktirin, tepenize biner. Ancak eğer kulübünüz var ve futbol baronu iseniz durum değişir ve çok özel kolaylıklardan yararlanırsınız. Yıllık %3'ten 10 yıl vade gibi... Milyonluk antrenörün asgari ücretten gösterilmesini tartışmadık bile...
Endüstriyel futbola yönetim kalitesi getiremeyişimizin sebebi acaba futbolcu yerine futbol baronlarını besiye çekmemiz olabilir mi? Meraktayım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA