Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Girişimci aranıyor

Kürsüde yan yana dizilmiş 10 genç insan... Intel Capital CEO'su Arvind Sodhani bu 10 gence toplam 40 milyon $ yatırım yaptıklarını anons ediyor. Kore, Brezilya, Çin, Hindistanlı girişimciler. Peki ya Türkler? Intel Capital'in Türkiye Kuzey Afrika Ortadoğu Bölge Müdürü Barış Aksoy'un bu soruya cevabı var: "2013 zirvesinde göreceğiz" diyor.
Biliyoruz ki kaynak, artık aslanın ağzında. Küresel kriz yüzünden sermaye, kılı kırk yarıyor. Hele ki teknolojik yatırımlarda, iyi bir fikri arayıp bulana dek bekliyor, ihtiyatlı davranıyor. Teknoloji devi Intel'in Capital'i, kendi eko sistemiyle ahenk içinde 1991'den bu yana 10.7 milyar $ ile 1250 firmaya yatırım yapmış, geliştirmiş, halka açmış...
Türkiye'de bu yıl kurdukları üs ile Türk girişimcilerini de bu yatırım ağına dâhil etmek istiyorlar. Nokta ve Grupanya ile başladılar. Barış Aksoy'a "aradıkları yatırımcı profilini" soruyorum. "Öncelikle dinamik ve yenilikçi fikir" diyor. "Mutlaka işine odaklı takımı olmalı. İş küçük olabilir ama büyük bir sektöre yönelik değer üretmeli." Ve işin olmazsa olmazı; birlikte iş yapma kültürünü yeşerten "güven" olmalı.
Bu kriterleri sağlayacak yüzlerce firmamız olduğuna inanıyorum. Bunların küresel teknoloji yatırım ağında yer alması, benzer sermayelerin Türkiye'ye gelmesi açsından önemi büyük. Intel Capital CEO'su Sodhani'ye "ülke kotası var mı? Misal Türkiye toplam yatırımlarınız içinde yüzde kaç pay alacak?" diye soruyorum. Cevap "Türkiye'ye henüz geldik, zaman içinde bu dinamik ülkede neler yapabileceğimizi hep beraber göreceğiz" oluyor.
Peki, Intel Capital gibi yatırım fonları, Türkiye'den bir dünya markası çıkarabilir mi? Türk girişimcisi kürede nasıl pozisyonlanacak? Yer bitti, bunu yarın irdeleyeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA