Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Enerji şart!

2023'ü genelde ihracat hedefi üzerinden okumayı pek sevdik. Hatta öyle ki 2 trilyon dolarlık milli gelir hedefi dahi, 500 milyarın gölgesinde kaldı. Ancak okumayı çıktılar üzerinden yaparken temel bazı kavramları da gözden kaybetme riskimiz var.
Ben 2023'ü şu sıralar; enerji üzerinden okuyorum. Bildiğim şudur: 2023 hedeflerini tutturmak için gereken enerji ihtiyacımız bugünkü talebin %90 üzerinde olacak. Petrolde %93, gazda %97 dışa bağımlı Türkiye, milyonlarca işyeri, yüzbinlerce tezgâh ve binlerce fabrikanın fişini nereye takacak?
Alternatif ve yenilenebilir enerji? 11 yıl kaldı... ABD bile 2023'te ancak toplam talebin %20'sini karşılamayı hedefliyor. Başkan Obama'nın "enerjide dışa bağımlı olmayın, yeni teknoloji geliştirin" talimatına ve halen ihtiyacının yarısını içeriden karşılıyor olmasına rağmen...
Türkiye'nin şansı, enerji kaynaklarının burnunun dibinde olması... Kuzey Irak ve Basra, yakın gelecekte dünyanın yeni petrol üretim şampiyonları olacak. Batı'nın bütün boruları kabloları, enerji hatları üzerinden geçen Türkiye, transit ülke olma şansı ile yetinemez. Kendisi de bu enerjiyi bulmak, üretmek zorunda...
Ege Üniversitesi'nin İzmir AKM'deki 2. Ege Ar-Ge ve Teknoloji Günleri'ndeyim. Patentler üzerinden gördüğüm şu: Enerji konusunda biz hâlâ uyanmış değiliz. Enerji alanında patent yok gibi. Dert ediyor muyuz? Ondan da emin değilim. Bu yazı da zaten birileri dert edinsin yazısı...
Kentsel dönüşümün tamamlanması halinde enerji tüketiminde %30'luk tasarruf sağlayacağımızı söylüyordu Şehircilik Bakanı A Haber'in sektör buluşmaları toplantısında... Ancak konuttan tasarruf etsek dahi, hızla büyüyen Türkiye'nin, enerjide arz güvenliğini mutlaka sağlaması şart. Yerli ve yenilenebilir enerjileri buluyor, geliştiriyor ve üretiyor olması şart.
Bu işin şakası yok ve biri size 2023 hedefi derse, lütfen "2023'ün enerjisi nereden gelecek?" diye hatırlatın. Böylece hiç değilse farkındalık safhasını geçebilelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA