Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Niceliğin dili niteliğe dönerse

Söylediklerinize dikkat edin der bilgeler; "kaderinize dönüşebilirler." Dili yeniden kurunca, düşünceleri de zihinleri de dönüştürüyorsunuz. Bu yüzden söze gelen, göze alınan olur.
Kürsüde Ahmet Akbalık var ve arkasındaki yansıda katma değerin ifadesi, kilogram fiyatları... TİM Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı "katma değer lideri Türkiye" ifadesini kullanıyor: "Mücevheratın kilo fiyatı 766 $, savunma sanayi 26 $ ve hazır giyim 24 $."
Ahmet Akbalık'ın sözünü ettiği, ülkedeki 24 sektör arasında en fazla katma değerli ürün ihraç eden ilk 3 sektör arasında yer aldıklarıdır... Ciroya takılıp kalan, niceliğe tapan, niteliği, ıskalayanların ezberini bozan söylem...
Takılmış plak gibi yıllardır "ihracatın cirosuyla övünmenin yanı sıra katma değeri ifade eden kilogram ihraç fiyatlarına odaklanalım" der, dururum. Şükür ki son zamanlarda TİM'in aylık ihraç verileri açıklanırken, milyarlık ciro rakamlarının yanı sıra, ihraç fiyatımızı da öğreniyoruz.
Bu dikkat, sektörlerin liderleri tarafından "gösterilmeye" başlandı ki bu harika bir şeydir. Zira dili bir kez "nitelik" üzerinden kurmaya başladığınızda, söylemleriniz yenilenir ve eylemleriniz de söyleminizi takip eder. Ancak bu sayede fazla üretmenin değil, AR-GE'nin, yenileşimin (inovasyon) önemi içselleştirilebilir.
350 dekarlık alanda dev üretim üssü HOSAB kuruluyor ve Urfa'nın 2023'te ülkenin ilk 5 kenti içine girmesi hedefleniyor. Projenin imza töreninde Bakan Faruk Çelik'in "akılı iş" demesi, bundan... İstanbul moda merkezi olacak ise Anadolu neden üretim merkezi olmasın? Göçü tersine çevirmek ve bu sayede barış sürecine destek vermek, pekala mümkün.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, niteliği taçlandıran bu projenin diğer sektörler için de bir adım olması gerektiği görüşüne katılıyorum. Herkes kilogram fiyatını artırmaya yönelik çabaları dillendirilmeli...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA