Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yüksek gelir eşiğini aşmak

Dünya Bankası'nın (DB) "Türkiye'nin deneyimleri" raporu Entegrasyon, Kapsama ve Kurumlar başlığıyla ilginç bir değerlendirmeyi gündeme taşıyor: "Geçtiğimiz onyıllarda kaydedilen istikrarlı büyüme Türkiye'yi yüksek gelirli bir ülke olmanın eşiğine getirdi, refahın toplumdaki gelir grupları arasında geniş bir şekilde paylaşılmasını sağladı ve orta sınıfın büyüklüğü iki kat arttı."
Rapor bu tespiti yaptıktan sonra şu hükme varıyor: "Ancak halen aşılmayı bekleyen zorluklar da mevcut." Değerlendirmeyi detaylandıralım:
Şimdiye kadar kaydettiği çarpıcı başarılara rağmen Türkiye yüksek gelirli bir ekonominin kurumsal ön koşullarını henüz oluşturamamıştır.
Daha az korunaklı bir küresel ekonomik bağlamda, reform çabalarını gevşeten ülkeler "orta gelir tuzağı" riski ile karşı karşıyadırlar.
Türkiye'nin yüksek gelire geçiş sürecini tamamlayabilmesi için, hukukun üstünlüğü, kamu hesap verebilirliği, şeffaflık, girişimcilik ve yenilikçilik iklimi gibi alanlarda iyileştirmeler yapması gerekmektedir.
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Laura Tuck'un raporun önemine dair söyledikleri kayda değer: "Birçok gelişmekte olan ülke için, kalkınma ile ilgili en anlamlı dersler Batı'dan değil yükselen piyasa ekonomilerinden geliyor."
Ve raporun başyazarı DB Türkiye Ülke direktörü Martin Raiser'in özeti: "Türkiye yüksek gelirli bir ekonomiye giden yolda birden fazla geçiş süreci yaşıyor.
Türkiye'nin deneyimlerinin yüksek gelir statüsüne ulaşmayı amaçlayan diğer yükselen piyasalardaki politika yapıcılara ilham vermesini umuyoruz.
Türkiye'nin kalkınma deneyimlerinden çıkarılacak dersleri diğer ülkeler için çok daha ikna edici kılacaktır."
Önceki
gün açıklanan büyüme rakamlarına bakıp, Gezi'den başlayıp 17-24 Aralık operasyonları ve faiz darbesiyle "büyütmediler" demiştik. Fakat DB raporu da gösteriyor ki bütün engellemelere rağmen yükselen yıldız kimliğini kaybetmeyen Türkiye'nin dünyaya anlatacağı dersler yeterince artmış.
Elin adamı "dersini almış da ediyor ezber" fakat bizim yüksek gelir eşiğini aşmak için yeterince ders çalıştığımızı söyleyemeyeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA