Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Trump’la faiz politikamız aynı istikamette

Aralıkta ABD’ye gidebileceğini ve Donald Trump ile görüşebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni yönetim faiz politikalarında bizimle aynı istikamette düşünüyor. Bu yeni süreçte döviz kurunun o baskıcı durumundan sıyrılmak mümkün olabilir” diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurlarındaki baskının önümüzdeki dönemde azalabileceğine işaret etti. Pakistan ve Özbekistan seyahati dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, aralık ayında ABD'ye gidebileceğini belirterek, "Yeni yönetim faiz politikalarında bizimle aynı istikamette düşünüyor. Aralık ayında Chicago'da Amerikalı müslümanların yıllık buluşmasına katılma ihtimalim var. ABD'ye gidecek olursam, eğer ayarlanabilirse, Sayın Trump'la da bir görüşme yapabiliriz. Bu yeni süreçte döviz kurunun o baskıcı durumundan sıyrılmak mümkün olabilir; faizin bu acımasızlığı karşısında gelişmekte olan ülkeler, az gelişmiş ülkeler dolar kurundaki yüksek rakamlardan kurtulmuş olur diye düşünüyorum" dedi.


'KEPENK' CEZASI
Güneydoğu Anadolu'da teşvik paketi açıklanmasına rağmen yatırımcının bölgeye yönlenmediğinin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, şöyle konuştu: "Bölgeye yatırım çok çok önem arz ediyor. Fakat bir gerçek daha var. Şu anda hükümet, devlet, yıkıma uğramış yerleri ihya etmenin gayreti içerisinde. O ihya, inşa hareketi bir bitsin, vatandaş da yeni yapılan evlerine yerleşirse, ondan sonra normalleşme süreci özgüveni artırır. O zaman yatırımcı oraya belki de çok daha rahat girme şansını yakalayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrailli gazeteciye tokat gibi cevap!


Mesela şimdi yeni bir adım atıldı.
Herhangi bir esnaf tehdit neticesinde kepengini indirirse cezai müeyyideye uğrayacak. Çünkü bu iş sadece güvenlik kuvvetlerinin değil ki. Vatandaşlarımız da direnmeli; kendisini tehdit edenlere, "Kapatmıyorum" diyebilmeli.
Esnafın geneli böyle bir tavır sergilerse, onlar gelip de "Kepengi indir" diyemez. Şu anda emniyet güçleri, silahlı kuvvetler, köy korucuları çok kararlı gidiyor. Bundan sonraki süreçte teröristler o kadar rahat cirit atamayacak."



METROBÜSÜ TRANSFER ETTİK, ÇOK MUTLULAR
Pencap Eyaleti'nin başkenti Lahor'da Albayrak Holding'in işlettiği metrobüs hattını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları anlattı:
"Metrobüs olayını transfer ettiğimizden dolayı çok mutlular. Şu anda Lahor, ondan sonra yapılmakta olan Ravelpindi, zannediyorum Keşmir'le ilgili adımı da attılar. Birkaç yerde bitmiş olanlar var. Toplamda 30 kilometre metrobüsü bitirdiler. Bunu da devam ettirecekler.
Çinliler şu anda raylı sistem yapıyorlar.
Fakat raylı sistem o kadar hızlı gitmiyor.
Metrobüsü çok hızlı yaptılar, süratle bitti ve hizmet veriyor. Günde 400 bin, yılda 130 milyon yolcu taşınıyor. Bu çok önemli bir rakam. Çok mutlular, bundan dolayı bizlere çok teşekkür ediyorlar..." Lahor'da katı atık temizleme işini de Albayrak ve Canpak'ın aldığını söyleyen Erdoğan, "Birlikte temizlik işleri yapıyorlar. Nitekim Lahor'un geçmişe oranla çok daha temiz olduğu görülüyor" dedi.

BARAJLARA YARDIMCI OLACAĞIZ
Pakistan ile enerji sektöründe müşterek çalışmalar yapılması kararı aldıklarını belirten Erdoğan, ülkede bol su kaynağı olduğunu, hidroelektrik santraller inşa ederek enerji sıkıntısını aşabileceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4300 megavatlık hidroelektrik enerji santrali projesinde Çinli bir firma ile Limak finale kalmışlar. Ayrıca Başa Barajı'nı yapacaklar. Kapasitesi 4500 megavat olacak. Hatta, içinde bir galeride ikinci baraj yapma şansı söz konusu. Eğer orayı da sahiplendirebilirlerse, tabii orada Pakistan alım garantisi verecek.
Buna karşılık Türk firması da kredisini v.s. getirecek. Böylece bu barajı yapmış olacaklar. Barajların en önemli avantajı hem içme suyu, hem kullanma suyu, hem de enerji suretiyle çok fayda sağlıyor.
Hatta biraz daha öteye gideyim, terörle mücadelede barajların çok büyük faydası var. Bu konuyla ilgili olarak kendilerine bizler de yardımcı olacağız. Buraya bazı firmalarımızı göndereceğiz, gitsinler, görsünler" diye konuştu.

ÖZBEKİSTAN SERBEST BÖLGE İSTİYOR
Özbekistan temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticareti 4-5 milyar dolara çıkarma hedefinde olduklarını belirterek, "Vize konusunu yeniden ele alacağız. Karma Ekonomik Komisyon toplantısı inşallah 2017'de yapılacak. Semerkant'ın Burgut ilçesinde serbest ekonomik bölge kurulmasını istiyorlar. 4 bin hektar gibi bir alanı bu iş için tahsis edebileceklerini söylüyorlar" dedi.
Turizm konusunda da birlikte çalışmak istediklerini anlatan Erdoğan, "Gerek Taşkent, gerek Semerkand'daki bazı otellerin Türk turizmciler tarafından alınıp yıkılarak yeniden yapılmasını ve işletilmesini tavsiye ediyorlar. Burada kültür ve inanç turizminde ciddi bir potansiyel var" diye konuştu.



PAKİSTAN İLE STA İMZALAYACAĞIZ

Pakistan ile aralık sonuna kadar Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalama kararı aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Diplomatik ilişkilerin 70'inci yılı sebebiyle de Türkiye'de ve Pakistan'da birçok etkinliklerin yapılması için adımlarımızı atacağız. Gerçekten Pakistan ile aramızdaki ilişkiler gayet iyi. İlişkilerimiz herhangi bir yönetim değişikliğinden etkilenmiyor.
Ancak Pakistan ile ticaret hacmimiz maalesef 600 milyon dolar civarında. Bu kadar birbirine sıcak olan iki ülke için iyi bir rakam değil.
Onların nüfusu 180, bizimki 80 milyon. Toplam 260 milyon nüfusun ticaret hacminin bu kadar olmaması lazım. Daha önce 'hiç olmazsa 1 milyar dolara çıkaralım' demiştik, mutabakatımız vardı, olmadı. Şimdi çok kısa zamanda bunu gerçekleştirme kararı aldık."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA