Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yerel bilgi

Eğer ortada bilgiden çok bilgisizlik varsa, raporlar, tablolar, bilgisayar ile "enformatik cehalet" üretirsiniz.
Genel geçer, değer taşımayan, harcıâlem yazı, tablo ve rakamlar ile "niteliksiz raporlar ülkesi" haline gelebilirsiniz.
Bilgi, güçtür. Bilgiyi oluşturmak daha da güçtür.
Hele ki referanssız bilgi yığını haline gelmiş internet ise kaynağınız, varacağınız sonuç, belki dün sizin uydurduğunuz yalan olacaktır.
Kuyruğunu ısıran yılan gibi...
Wikipedia, internetin ansiklopedisinin adı.
Cevabın altında uyarı da yazıyor ve mealen dediği şu: "Bunu biri uydurdu, beğenmediysen sen de uydur." Bir de Wikileaks var ki o da sözüm ona pür gerçeğin sızıntıları...
Peki, WİKİ ne demektir? "What I Know Is." Anlamı? "Bildiğim kadarıyla..." Kanaatim budur kabilinden... O halde ihtiyaç duyduğumuz bilgiye nasıl erişiriz? İşe kaynak taramasından önce bilgi kaynağının niteliğinden başlamak gerekiyor.
Big Data denilen devasa bilgi yığını içinde ülkeler için, sektörler için, ürünler için genel bilgi bulunsa da sizi hayatta tutacak nitelikli bilgi, yereldedir. Eğer bunu siz üretmemiş iseniz büyük ihtimalle buna ya para ödeyecek veya o bilginin "kirliliğine" katlanacaksınız.
Adana'da Çukurova GİAD'ın "Genç Akademi" konuğu idim ve yeni nesil girişimciliği konuştuk. Başkan Ömer Faruk Sakarya, Adana'ya dair yerel bilgi üretme projelerinden bahsetti: "Kentimizin parlak sanayi geçmişini endüstri 4.0'a taşımak için Adana'nın potansiyellerini bilmek, bulmak gerekiyordu." Bu, son derece kıymetli bir gayret... Zira devletin bu amaçla kurulmuş DPT, İGEME, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumları bir yana sanayi ve ticaret odaları da kendinden, kentinden habersiz.
360 oda var, çok azı yaşadığı yerle ilgili nitelikli bilgi üretir. Yerel medya ise ulusal gündemin fotokopisini üretmeyi iş sandığından yerel bilgi büyüyemiyor.
Çukurova GİAD'ın yerel bilgi konusundaki gayretini ben bu açıdan son derece değerli buluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA