Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

AB ve Avustralya'dan 'Mısır' açılımı

Türkiye'nin en avantajlı olduğu alanlardan birisi yaş sebze ve meyve. Bu alanda en büyük rakibimiz İspanya. İngiltere'ye ihracat yapıyor. Hatta bol kalıntılı sebze ve meyve ihraç etmesine rağmen kara listeye alınmıyor!..
İspanya'da su kıt. Üstelik tarımda çalışacak işçi yok. İspanyol çiftçinin tarlasında kaçak işçi çalışıyor. Fakat kaçak işçi çalıştırmaya sınırlama geldi. İspanyol üretici de iyice üretimden uzaklaştı. Acaba Türkiye bu durumu fırsata dönüştürebilir mi?
AB üyesi değiliz.
AB'deki üreticiler göbekten Brüksel'e bağlı. Doğrudan ödeme alıyorlar. 2008'de ürün fiyatları yükseldiği için çiftçi iyi para kazandı. Kriz yüzünden geçen yıl çiftçinin gelirinde yüzde 12'lik bir düşüş oldu.
Türk üreticisi gelişmeleri izlemeli.
Tarımda yeni iş modelleri geliştirmeli.
Kendi markamızı yaratmalıyız. Daha çok sebze üretmek için seralarımızı yenilemeliyiz.
Dünyanın iki büyük tarım üreticisi olan Avustralya ve AB arayışa girmiş. Gözlerini Mısır'a dikmişler. Körfezi büyük pazar olarak görüyorlar. Türkiye ise Doğu Avrupa ve Rusya'ya hazırlık yapıyor.
Niye Avustralyalı çiftçiyi Türkiye'ye çekmiyoruz? Ya da AB ile tarım müzakeresi istediğimiz gibi yürütemiyoruz?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA