Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yapay zekâcı Hardy'nin yeni ekonomik modeli!

"Türkiye dünyayı yöneten 5 büyük ülkeden biri olacak. Diğerleri Çin, Hindistan, Endonezya ve Brezilya!.." Bu sözler IQ seviyesi 175'in üstünde olan bir Alman dâhisi ve aynı zamanda mucit Hardy F. Sclhoer'e ait. Görüşü, 1999'da milenyumla ilgili raporunda yer alıyor. Geçen ay İngiliz Kraliyet Akademisi' nde dünyanın geleceği konusunda konferans veren Sclhoer ile önceki gün Swiss Otel'de karşılaştık. Forum İstanbul 2010'da konuşmasını SPK Başkanı Vedat Akgiray özellikle istemiş.
Sclhoer bana 2050'yi anlattı. 40 yıl sonra karşılıkların parayla değil değerlerle belirlendiği bir dünyadan söz etti. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor; sınır, pasaport, polis, asker, kan ve savaş yok. İnsan odaklı kaynak paylaşım modeli var.
Sclhoer, yapay zekâcı. İnsan zekâsını süper bilgisayarla buluşturup geleceği tahmin ediyor. Mucidi olduğu Quantum İlişki kökenli teknoloji platformu, geleceğin en iyi 25 teknolojisinden biri kabul ediliyor. Kendi şirketini Dow Jones satın almış. Problem çözmedeki ustalığı disiplinler ve kültürler arası yaklaşım danışmanlığını geliştirmiş. "Mevcut eğitim sistemi ihtiyacımız olan bilim adamlarının yetişmesine izin vermiyor. Eğitim derece almaya değil, öğrenmeye odaklı olmalı" diye uyarıyor.

***

Sclhoer'a göre, 2008 ortasında başlayan küresel kriz, batan gemi Titanik'in sandalyesi bile değil!.. Krizde tam erime olmadı, iki yıldır özel sektörden gelen gerilimi yaşıyoruz. Asıl günahkâr olan kamunun durumunu zamanla göreceğiz. 1920'lerde olduğu gibi euro, dolar ve pound dibe vuracak. Asıl kriz 2012-2015 arasında başlayacak. 25 yıl çok zor bir dönem geçireceğiz. Bu durumda krizin göbeğindeki AB ne olacak?
Sclhoer, "AB hasta... Yaşlanmış ülkelerin birlikteliğinden başka bir şey değil. Hepsi varlığını başka ülkelerdeki ucuz işgücünü kullanarak finanse etti. Şimdi Çin, Hindistan ve Uzakdoğu'ya geri ödeme zamanı. Fransa ve Almanya ise Türkleri bu yaşlı birliğin dışında tutarak müthiş iyilik yaptı!" diyor.
Hafta başı Londra'da 100 milyar dolar fon yöneten bir direktörle konuşmuş. Çok ünlü para yöneticisi, "Euro, dolar, pound gitti, bu gidişle TL kullanmaya başlayacağız!" demiş. Anlatıyor; "Eğer 25 yıl yaşayabilirsek, çok zor geçen bir dönemin ardından çok güzel şeyler gelecek. Çatışma nedenlerini ortadan kaldıracak yeni bir ekonomik model gelecek."
***

Birden aklıma Thomas Moore'un "Ütopya"sı düşüyor. Sclhoer'ın ne derdi var ki, dünyaya cennet vaat ediyor! Solcu mu, kapitalist mi?
Yanıt veriyor: "İdeolojiler, insanları kontrol eder. Geçmişte kalan sistemler bunlar. Artık birbirimizi kullanabileceğimiz bir toplumdan, birbirimizi omuzlayacağımız düzene geçiyoruz."
O halde bugün yaşadığımız krizin adı ne? "Bilgi transferi" diyor. 50 yıl sonra dönüp baktığımızda rekabete odaklı bugünkü sistemden "barbarca" diye söz edeceğiz. İnsanlar arasındaki bilginin dağılımı, bugün dünya ekonomisinin yüzde 50'sine sahip olan yüzde 1'i yaşatmayacak. Çünkü paraya değil, kaynağa dayalı bir sistem gelecek. Korku ekonomisi bitecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA