Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yüksek tepede sert rüzgâr

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu Beyoğlu'ndan İstinye'deki Şahin Tepesi'ne taşındı...
Konsolosluk artık İstanbul'a tepeden bakıyor... Tepede rüzgâr bazen sert bazen ılık esiyor. 26 Eylül'de rüzgâr yine sert tarafından esti. Tepedeki muhteşem yapı, üçü Türk, üçü ABD görevlisi 6 kişiyi aynı masada buluşturdu.
Masanın Türk tarafında Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv ve adının açıklanmasını istemeyen önemli bir işadamı vardı. Ev sahibi ABD'nin İstanbul Başkonsolusu Scott F. Kinler, ABD'den gelen üç konuk, Türk konuklarla önceden belirlenmiş konuları görüş alarak tartıştı. Masadaki en önemli isim, Türkiye'den sonra Belçika ve Almanya'da da görüşmeler yapacak olan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Judith Mchale'ydi.
Konu, "Türk İsrail ilişkileri" ve yeni kurulacak olan "Türk- ABD İş Konseyi" üzerinde yoğunlaştı. Türkiye ile İsrail ilişkilerine yönelik görüş alışverişi kamuoyunun bildiği türden, gizemli değildi... ABD, ısrarla Türkiye- İsrail ilişkilerinin gerginliğinden yakınıyor. Endişenin asıl sebebi İsrail'in ABD'de güçlü bir lobiye sahip olması. İsrail bastırıyor, ABD dillendiriyor.

***

Masanın siyasi akışı böyleyken, ekonomik akışı silah lobisinin isteğini yansıtıyordu... Zamanında 2 milyar dolar için IMF'ye avuç açan Türkiye'nin ekonomik güçlülüğünü değerlendirmek isteyen silah lobisi, 10.5 milyar dolarlık uçak alımının üstüne 4 milyar dolar fiyat farkı istiyor.
O pakette 35 savaş uçağı var.
ABD küresel sermayeye hizmet eden bir ülke. Ortadoğu ülkelerine 120 milyar dolarlık silah sattı, siparişi 4 yılda teslim edecek. Bize de silah satıyor, satmak istiyor.
Türkiye'de doğalgazdan elektrik üreten ve ciddi sorun yaşayan ABD'li şirketlerin sıkıntısı tavan yapmış. Akbank'tan hisse alan Citi ve Garanti Bankası'na ortak olan GE'nin temettü alacağı 1 milyar doları buluyor. GE, 1 yıldır hisselerini satamıyor!..
Peki, işadamlarımız Türkiye'nin ruh halini ABD'ye nasıl anlatıyor?
İshak Alaton, hararetli konuşmaların bir yerinde, öyle bir söz sarfediyor ki, deyim yerindeyse taşı gediğine oturtuyor:
"İnat eden eşeği yürütemezsin!.."
Diyeceğimiz o ki, Türkiye ile ABD ilişkileri yürümüyor!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA