Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

CEO'lar gerçeği teğet geçmedi

Şu üç kişiye; yani cahiller arasındaki âlime, zengin iken fakir düşene ve hatırlı iken, itibarını kaybedene acı! Unutma! Yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir...
Şeyh Edebali
böyle diyor. Bu vasiyet ki, 650 yıl koskoca Osmanlı İmparatorluğu'nun rehberi olmuş. O, en başından en sonunu görmüş. Kuşkusuz her kademede en üst seviyede görev yapan insanlarımız var.
Tırmanmak kolay, orda kalmak zor...
Dünyada CEO'ların durumu iç açıcı değil. Bunun farkında olan Türkiye'nin dört büyük holdinginin CEO'su "sağlamcı" ve ayakları yere basan stratejiler izliyor.
Kim bunlar?
Koç'un CEO'su Turgay Durak, Sabancı'nın CEO'su Zafer Kurtul, Eczacıbaşı'nın CEO'su Erdal Karamercan ve Borusan'ın CEO'su Agâh Uğur...
Bir CEO kolay yetişmiyor.
Çoğumuz kolayı tercih ederken, onlar en zoru başarıp zirveye tırmanıyor.
Risk yönetiyorlar.
Hele dünyanın yakalandığı ekonomik fırtınada diken üstünde oturuyorlar. Nedense geçmişte CEO konumunda olan bazı gazete yazarlarının ayakları hâlâ yere basmıyor olacak ki, CEO'lara gaz (!) veriyor.
CEO'ların egoları o kadar kuvvetli ki, bu gaza aldırış filan edecek halleri yok!..

***
Peki, CEO'ları sağlam kılan ne?
Türkiye gibi fırtınalı denizde kaptanlık yapıyor, istihdam yaratıyorlar. Enerji hariç, artık 10-15 milyar dolarlık yatırımlara yelken açmıyor, mevcut üretim kapasitelerini iyi hesaplıyorlar.
Onlar, riskin yüksek olduğu dönemde konuşmadılar. Muhalefetin yoğun "teğet"li eleştirilerine aldırış etmeden şimdi gerçeği bir bir anlattılar.
Koç CEO'su Durak, ana pazarlarının Avrupa olduğuna, bundan vazgeçmeyeceklerine, ama Asya ve Afrika açılımıyla bunu bir miktar dengelemek istediklerine dikkat çekiyor.
Sabancı CEO'su Kurtul, güncel mali piyasayı esas alıyor, kâr odaklı konuşuyor.
Bu yaklaşım holdingin cari açık ve bunun finansmanına odaklandığını gösteriyor.
Eczacıbaşı'nın CEO'su Karamercan, Türkiye'de üretim çılgınlığının sürdüğünü, bu yüzden üretim için altyapısı uygun ve ucuz, teknolojisi yüksek ülke olarak Hindistan'ı seçtiklerini ilan etti.
Ben de buna takıldım. Sonuçta Eczacıbaşı ailesi, TÜSİAD'ın patikasını çizer! Şimdi TÜSİAD'da ince hesaplarla rota çizenler var ama patikada ayağın yere basması gelecekteki ışığı gösteriyor.
Borusan Holding'in CEO'su Uğur, ilk kez 5 yıllık stratejik plan yaptıklarını söylüyor. Borusan, hem İran, hem de İspanya, İtalya ve Yunanistan'daki krizden etkilendi. Caterpillar'la birlikte Tahran'daki ofisi kapattı. İspanya'daki yatırımdan vazgeçti.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA