Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İnsan Erbakan...

Necmettin Erbakan, "İttihat Terakki" geleneğinden gelen, "Serbest Fırka" ilkelerini kabul etmiş bir siyasetçiydi... Tıpkı Alparslan Türkeş ve Süleyman Demirel gibi...
O'nu diğerlerinden ayıran fark, inandığı gibi yaşaması ve mücadele azmiydi...
Yaşıtlarının, "oynayacak tahta atı" bile olmazken, yurtdışında okumuş, özel otomobil sahibi, şehirli bir hukukçunun oğluydu. Buna karşılık ikili ilişkilerinde de çok nazik ve mütevazıydı. Başbakanlık dönemi dahil, partisinin genel merkezinde oturduğunda, üst kattaki yemekhaneye çıkarken, odada bulunan herkesi yanında yemeğe götürürdü. Masadaki tek ayrıcalığı, kayık bir tabağa itinayla soyularak dizilmiş, muz ve elmalardı...
Eşi Nermin Erbakan, hayatının gerçek ve tek aşkıydı.
Nermin Hanım'ın evliliğin ilk yıllarında, namaz kılmasını temin etmek için Erbakan'ın sadece, "Seccadeyi açık bıraktığı, bir defa bile 'namaz kıl' demediği" yıllarca parti içinde bir efsane olarak anlatıldı durdu...

***

Siyasi görüşünün temeli, ekonomik ve siyasi tam bağımsızlıktı.
Yolu, yöntemi tartışılsa da...
İster beğenelim, ister beğenmeyelim, ortaya, "Milli Görüş" diye bir kavram attı.
Bu kavram etrafında milyonları birleştirdi. Sonunda ayrılıklar kırgınlıklar olsa da, iki gündür ortaya çıkan tablo, birbirleriyle küs-barışık, seven-sevmeyen yüzlerce deve dişi gibi siyasetçiyi Erbakan'ın hatırası önünde bir araya getirdi.
Çok haksızlığa uğradı ama asla umudunu yitirmedi.
İyimserliği, başta karikatüristler olmak üzere, mizaha dönüşse de o, hep inandığı yolda yürüdü. "28 Şubat" talepleri altında, 30-40 yıllık siyasi hareketi ezildiği anda bile, başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere, devleti temsil eden hiç kimseyi ve hiçbir kurumu hedef alacak bir hareket içinde olmadı.
***

Erbakan, son nefesine kadar siyaset yaptı.
Siyasetteki son projesi, öğrencisi Abdüllatif Şener'in Türkiye Partisi ile Demokrat Parti'yi ittifaka razı edip, 12 Haziran'da Saadet Partisi çatısı altında seçime girmekti. Zaten, vefatından 10-15 dakika sonra hastaneye gelen ilk isim, Abdüllatif Şener'di. Oğlu Fatih Erbakan başta olmak üzere, Saadet Partisi'nin kurmayları, Şener'e bir başka itina gösterdi.
Taziyeye gelenler, ev sahiplerince ağırbaşlı ve vakur karşılandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, itibar gören isimlerin başındaydı.
***

Şüphesiz ki, Necmettin Erbakan'ı Başbakan Tayyip Erdoğan en iyi bilenlerden... Milli Görüş'ün siyasetteki yeri ne olacak? Kuşkusuz, yeni siyasetin belirlenmesinde Erdoğan'ın tutumu büyük rol oynayacak.
Milli Görüş'ün temel direklerinden birisi, Almanya teşkilâtı.
Milli Görüş Almanya kanadındaki gelişmeleri aktaracağım.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA