Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Erdoğan konuşuyor, Suriyeliler Türk malına koşuyor

Türkiye, Suriye'nin Paris'i... Eğer öyle olmasa, yüzlerce Suriyeli genç kız, "Avrupa'ya gelin gidiyoruz" diye Türkiye'nin güneydoğusuna koşmazdı. Yıllarca kapalı rejimle ayakta kalan Suriye, Hafız Esad sonrası, oğul Beşar Esad'la yeni bir yapılanma sürecine girdi. Artık demokrasiyle tanışıyor. Kuzey Afrika'dan Hazar'a kadar uzanan hatta hareketlilik var.
Halk, mevcut rejimlerin karşısında duruyor, liderlerini demokrasi yolunda büyük engel görüyor. Suriye'de ise korkutucu bir hareketlilik yok.
Bunun nedeni, Türkiye üzerinden değişimin başlatılması.

***

Peki, Suriyeliler gelecekten ne bekliyor?
Coğrafyadaki hareketlilikle ilgili nasıl yorum yapıyor? Her şeyden önce Suriyeliler kendilerini, Tunus ve Mısır halkından farklı bir yere koyuyor, "Değişim isteyen Esad'ı seviyoruz" diyorlar. Fakat 15 gün içinde Şam'da iki ayrı gösteri yapılmış. Yaklaşık 30 ile 50 kişiden oluşan gösterici gruplar tutuklanmış. Bunu hatırlattığımızda "Lütfen, protesto ile eylemi karıştırmayın!" uyarısı alıyoruz.
***
Ama kimse muhalefete kulak tıkamıyor.
En büyük muhalif, Esad'ın amcası Maher Esad ile yol arkadaşlığı yaptığı Abdülhalim Haddam. İki muhalif, yıllardır Fransa'da yaşıyor. Çoğu Suriyeli, onları suçluyor, TV kanalıyla halkı eyleme davet ettiğine dikkat çekiyor.
***
Bölge fokur fokur kaynarken, Suriye'de seçim yapılacak. Halk, siyasi partiler yasası başta olmak üzere pek çok konuda değişim bekliyor. Şam Büyükelçimiz Ömer Önhon ise, "Bölgede etnisiteye ve mezhepsel temele dayalı politika yapılmamalı. Ayrışma içine girilmemeli" diyor.
***
Suriyeliler arabeskin muhteşem dörtlüsü, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Emrah, Ferdi Tayfur'u dinlemekten bıkmıyor. Onlarla efkârlanıp, onlarla halay çekiyor.
İbo'nun vurulmasına çok üzülmüşler.
Şam'daki taksiciler Tatlıses'in durumunu çok yakından izliyor. Kendileri anlattı; dayanışma için Cizre'nin karşısına düşen Kamışlı'da, 'Tatlıses Çadırı' kurulmuş. Buradan Şam'a İbo'nun sağlığıyla ilgili bilgi akıyor.
***
Diyeceğimiz şu:
İki ülke ilişkileri 10 yılda örnek düzeye geldi. Vizelerin kalkması süreci hızlandırdı.
Geçen yıl 1 milyon 600 bin vatandaşımız Suriye'yi, 900 bin Suriyeli de Türkiye'yi ziyaret etti. Ülkede 1 milyar dolar Türk yatırımı var. Geçen yıl kayıtlı kayıtsız toplam 3 milyar dolarlık ihracat yaptık.
Zaten Büyükelçi Önhon, "Buraya gelen pişman olmaz," diyor.
Halk en çok Başbakan Erdoğan'ın yaptığı çıkışları izliyor. Dediler ki: "Erdoğan konuşuyor, etkileniyoruz. Hemen Türk malı almaya koşuyoruz."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA